Una dintre modificările pe care le aduce Ordinul MAI 120/2020, care se aplică, după ce a apărut marți în Monitorul Oficial, este referitoare la înmatricularea mașinilor noi. Noul ordin oferă posibilitatea dealerilor auto să facă formalităţile de înmatriculare în numele cumpărătorului, conform avocatnet.ro.
Citeşte şi: ASF: Şoferii ar putea să nu mai fie obligaţi să le prezinte poliţiştilor poliţa RCA în varianta pe hârtie
La transcrierea dreptului de proprietate, adică atunci când se schimbă proprietarul mașinii, au loc mai multe modificări în privința celor necesare. Prin urmare, pe listă nu va fi fişa de înmatriculare, ci dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului, în certificatul de înmatriculare al fostului proprietar nu va mai fi trecută transmiterea dreptului de proprietate şi posibilitatea expresă de a aduce plăcuțele a căror combinație a numărului de înmatriculare a fost păstrată anterior de către solicitant.
Odată cu noul ordin, dispare orice referire la fișa de înmatriculare, din moment ce nu mai e reglementată în legislația actuală. Pentru înmatriculare, pentru transcrierea dreptului de proprietate, în locul fișei regăsim pe listă dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului. De asemenea, se clarifică natura procurii necesare la înmatriculare fiind nevoie de procura specială autentică.
Modificări au apărut şi la eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare. Prin urmare, cartea de identitate a vehiculului nu mai trebuie adusă, chestiunea poate fi făcută și prin mandatar, cu procură specială autentică.
La autorizația de circulație provizorie se depun și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, atunci când mașina a mai fost înmatriculată în alt stat (în original și în copie). De asemenea, trebuie adus și originalul documentului care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, nu doar copia. În cazul în care nu pot fi aduse documentele de înmatriculare din statul străin, se va autoriza provizoriu circulația pentru cel mult cinci zile, fără a se depăși însă data la care expiră asigurarea obligatorie auto, conform avocatnet.ro.
Citeşte şi: Noua Dacia Sandero va fi lansată în septembrie. Presa din Franţa a dezvăluit preţul maşinii
De asemenea, Ordinul MAI 120/2020 are reguli noi și pentru cei care vor să păstreze combinația numărului de înmatriculare. Prin urmare, trebuie cerută autorității care a făcut înmatricularea, până la momentul radierii mașinii, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent.
Solicitarea înscrierii acesteia în evidențele autorității se face în baza depunerii cererii solicitantului, actului de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original și în copie, dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare.
De asemenea, apar clarificări și la înregistrarea autovehiculelor: „Se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București numai tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de către acestea, troleibuzele, mopedele și cvadriciclurile ușoare așa cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, omologate potrivit legii, pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis cartea de identitate a vehiculului, mașinile autopropulsate pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis atestatul tehnic, precum și tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală”, prevede actul normativ.
Potrivit ordinului, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare și solicitarea de păstrare a numerelor se vor putea face și electronic, fără deplasări la direcțiile locale, dar pentru asta va trebui ca DRPCIV să pună la dispoziție pe site-ul propriu această posibilitate, conform avocatnet.ro.