Premierul Ludovic Orban se întâlneşte de la ora 13, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Federației Sanitas. La întâlnire participă şi ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
„Vom avea o discuţie cu domnul ministru şi cel mai probabil vom avea şi o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor medicilor de familie. Deja medicii de familie sunt implicaţi. Trebuie stabilită modalitatea de implicare a medicilor de familie pentru că sunt mulţi medici de familie cu care am vorbit eu şi care dintre pacienţii pe care îi au dacă sunt pozitivi ei sunt într-o permanentă consultare, urmăresc evoluţia stării de sănătate. Împreună cu domnul ministru şi cu reprezentanţii organizaţiilor medicilor de familie va trebui să stabilim nişte reguli un pic mai clare şi, eventual, şi beneficiile pe care le au medicii de familie în cadrul bătăliei anti-COVID pentru serviciile medicale pe care le furnizează”, a spus Orban, la sediul PNL.
Citeşte şi: Noi simptome îngrijorătoare ale COVID-19 la adulţi. Până acum apăruseră doar la copii. Explicaţia medicilor
El a afirmat că este posibil ca medicii de familie să primească, în acest context, bani în plus.
Anunţul premierului Orban vine după ce Ministrul Sănătăţii, Nelu Tăraru, a declarat că asimptomaticii care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale.
„După cum ştiţi, asimptomaticii odată cu primirea rezultatului ar trebui să anunţe medicul de familie, Direcţia de Sănătate Publică şi cu ambulanţa să se prezinte la un spital de boli infecţioase. Există acele până în 48 de ore în care vom avea acele evaluări. În acest moment, tot ce înseamnă asimptomatici cu un test pozitiv merg şi aglomerează unităţile de primire de urgenţe. Evaluarea pe care o vom face săptămâna viitoare, chiar luni vom avea această întâlnire, asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice”, a precizat ministrul Sănătăţii.
În acest context, el a arătat că asimptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne în continuare cu internare după evaluare, iar simptomaticii fără comorbidităţi vor fi evaluaţi şi vor primi un tratament la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie.
„Avem pregătită în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie atât din contracte suplimentare cu Casa de Asigurări pentru monitorizare, vor primi câte 30 de puncte pentru fiecare caz, pe care îl vor monitoriza, precum şi posibilitatea de prestări de servicii cu direcţia de sănătate publică în activitatea de anchete epidemiologice şi urmărire a pacienţilor”, a spus Tătaru.
Întrebat în legătură cu solicitarea medicilor de familie care cer demiterea de urgentă lui Virgil Guran, consilierul premierului, după ce a asemănat criza COVID-19 cu un război, iar pe medici cu militari pe care „îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”, Ludovic Orban a răspuns că nu ştie ce a declarat consilierul.
„Dacă au fost declaraţii care au fost nepotrivite, în care i-a jignit îmi cer eu scuze. Domnul Guran nu este consilierul meu pe probleme de sănătate, are alte atribuţii. Toate declaraţiile pe domeniul Sănătăţii sunt date de Ministerul Sănătăţii, de Casa de Sănătate şi de specialiştii care sunt implicaţi fie în grupul de suport tehnico-ştiinţific, fie în Comisia anti-COVID sau la INSP”, a spus premierul.