Folosirea antibioticelor, stresul, igiena personală în exces sau deficitară,tulbură flora vaginală şi duce la înmulţirea germenilor patogeni, ca proteusul sau collibacilul. Pe lângă cistită, apare frecvent și vaginita, o inflamaţie a vaginului, manifestată prin senzaţie de mâncărime sau de arsură persistentă.
Secreţiilevaginale sunt alcătuite din milioane de germeni, iar multe dintre aceste microorganisme te protejează de bacteriile patogene. Uneori, anumiţi factori afectează flora vaginală şi provoacă infecţii bacteriene (vaginită) sau micotice (micoza vaginală). Află în cele ce urmează cum să le previi!
Evită hainele din materiale sintetice
Când pregătești bagajul pentru concediu, lasă acasă costumele de baie şi lenjeria intimă din fibre sintetice. Procedează la fel cu pantalonii și colanţii prea strâmţi. Toate acestea pot să favorizeze apariția iritaţiilor şi umiditatea, dând ocazia bacteriilor şi ciupercilor să se dezvolte.Atenție la clor!
Dacă mergi la piscină, intră mai rar în apă. Clorul este și el un factor care poate irita mucoasele şi schimba pH-ul vaginal.
Citeşte şi Acestea sunt cele mai importante reguli pentru igiena intimă
Protejează-te când iei antibiotice!
Atunci când primeşti un tratament cu antibiotice, explică medicului tău care sunt sensibilităţile tale la unele medicamente. Îți poate face unele recomandări pentru a preveni infecţiile ca urmare a influenței negative pe care au au antibioticele asupra bacteriilor „bune” ale florei vaginale.
Dezechilibrele hormonale nu trebuie neglijate
Mergi anual la analize pentru a depista eventualele tulburări hormonale. Acestea se pot declanșa la menopauză și în timpul sarcinii. Medicul de familie sau ginecologul te poate sfătui ce să faci ca să le combați.Alege produsele de îngrijire potrivite
Dezechilibrulflorei vaginale se poate produce și în cazul igienei intimă precare sau excesive. Alți factori favorizanți sunt gelurile de duș și săpunurile care conțin parfum. De aceea, ele nu trebuie folosite pentru spălarea zonei intime.Extrapont
La menstruație, folosește tampoane sau absorbante doar atât cât este necesar și schimbă-le des.
Citește despre cele mai frecvente greșeli de igienă intimă în timpul verii AICI