Reguli stricte pentru comercializarea porcilor. Amenda este cât jumătate de Logan cu îmbunătăţiri, aşa că a apărut vânzarea în rate, direct de la producători

Târgurile de animale sunt pline în această perioadă de porci vii, care pot fi sacrificați pe loc, la cererea cumpărătorilor. Inspectorii sanitar-veterinari avertizează însă că vor da amenzi uriașe dacă nu se respectă legislația în vigoare
Mircea Filipescu
10 dec. 2024, 18:07
Reguli stricte pentru comercializarea porcilor. Amenda este cât jumătate de Logan cu îmbunătăţiri, aşa că a apărut vânzarea în rate, direct de la producători
România a confruntat o creștere masivă a prețurilor la carnea de porc

Medicii veterinari atrag atenția asupra riscurilor la care se expun cei care cumpără carne de porc din surse neautorizate. Pe lângă faptul că pot cumpăra carne de la animale bolnave, se pot alege cu amenzi de până la 40.000 de lei, dacă sunt depistați în trafic transportând carne cumpărată din gospodărie.

Porc de Crăciun în rate, la Sibiu

Carnea de porc se vinde în județul Sibiu, pe diferite site-uri, cu prețuri între 12 și 17 lei, în viu, în funcție de greutatea animalului. Rezervarea se poate face încă de acum, chiar dacă urmează să fie pregătit pentru mesele de Crăciun, iar plata se poate face și în rate.

Direcția Sanitar Veterinară Sibiu atrage însă atenția că porcii de Crăciun nu pot fi cumpărați decât din surse autorizate.

Nu e legală vânzarea porcilor pe diverse site-uri. Din câte știu, pe OLX nici nu se mai pot vinde porci, nu se poate folosi cuvântul, însă e posibil să se folosească alte cuvinte. E posibil să fie folosite alte site-uri, însă noi nu le putem urmări pe toate. Carnea poate fi achiziționată doar din surse autorizate. Acolo, pe aceste site-uri, se poate spune orice, că sunt hrăniți bio, că sunt crotaliați, că sunt urmăriți sanitar-veterinar, însă în realitatea poate fi orice. Putem spune orice, ca la mașini, că au 20 de mii de kilometri și au în spate câteva sute de mii”, spune Dan Fărcaș, șef birou în cadrul DSV Sibiu, contactat de Turnul Sfatului.

”Se poate normal, dar trebuie să vorbesc cu doamna mea”

Turnul Sfatului a stat de vorbă cu mai mulți producători din județ și cei mai mulți oferă întregul serviciu: vânzare, sacrificare și spațiu pentru tranșare și preparare a principalelor delicatese de Crăciun.

”Vând doi porci de aproximativ 180 – 200 kg, la prețul de 17 lei kg”, scrie un sibian din Moșna în anunț. Întrebat dacă animalul poate fi sacrificat de unde e cumpărat, răspunsul e afirmativ, însă mai are nevoie de o aprobare.

”Se poate normal, dar trebuie să vorbesc cu doamna mea”, spune omul. Întrebat dacă acest serviciu trebuie plătit suplimentar, răspunde rapid: „Vezi de treabă, Doamne-iartă-mă”, răspunde bărbatul care probabil va fi bucuros cu un pahar de țuică fiartă cu piper.

O fermă din Slimnic vinde porci cu prețuri între 14 și 17 lei.

”Porci crescuți natural cu orz, porumb, grâu și lucernă”, se specifică în anunț. Proprietarul spune că porcul de Crăciun se poate rezerva.

”Se poate rezerva, cu un acont. Veniți, îl alegeți, vă zic prețurile, dați banii și eu îl cresc mai departe până în Decembrie. Am diferite prețuri, care-i mai mic, e un preț, care-i mai mare, e alt preț”, explică el.

Aici nu se poate executa tranșarea animalului.

”Nu știu, e fermă. Tăind aici se adună câini, oameni, nu știu dacă e în regulă. Vi-l omor și-l puneți în mașină și vă duceți”, spune omul.

Altcineva vinde porci de carne crescuți ”bio”, cu greutate între 100 și 180 de kilograme.

”Eu vi-l pot aduce acasă, dacă e nevoie, dar e cam greu să-l tăiați aici. Dar dacă nu aveți altă variantă, se rezolvă și asta. Plata o putem negocia. Dați un avans, mai dați ceva la finalul lui noiembrie, încă ceva în decembrie și restul achitați când luați porcul. Suntem oameni, rezolvăm să fie bine pentru toată lumea”, spune omul.

Cu toții spun că porcii au crotalii și la nevoie se face și o analiză a cărnii la un laborator autorizat.

Prețul unui kilogram de carne de porc în magazinele Lidl, Kaufland, Auchan și Carrefour, înainte de sărbătorile de Crăciun. Cât trebuie să scoți din buzunar pentru produsele din carne

”În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii”
Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta nu pot fi comercializate, anunță oficial Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a existenței virusului pestei porcine africane.

Pentru a nu apărea probleme de sănătate mai târziu, după sacrificarea porcului crescut în gospodărie, carnea acestuia ar trebui testată.

„Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave”, transmite autoritatea.

Astfel, se recomandă ca, până la obținerea unui rezultat negativ la testarea pentru Trichinella spiralis, carnea porcului din gospodărie să nu fie consumată.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, precizează ANSVSA într-un comunicat de presă.

ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

1. Păstrarea alimentelor de origine animală:
După cumpărare, alimentele de origine animală trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, respectând instrucțiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare.

2. Sacrificarea porcului în gospodărie:
Sacrificarea porcului din gospodărie trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție datorită Pestei Porcine Africane (PPA).

3. Examinarea cărnii pentru Trichinella spp.:
Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei și 90 de lei + TVA.

Preparate din carne de porc

4. Comercializarea cărnii de porc necontrolate sanitar veterinar:
Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei.

5. Recomandări pentru cumpărături în piețe și târguri:
• Verificați existența vitrinelor frigorifice și integritatea ambalajelor.
• Asigurați-vă că produsele alimentare sunt etichetate corect, cu informații despre originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate.
• Brânzeturile trebuie comercializate în ambalaje de unică folosință și să aibă etichete cu date despre producător și sortiment.

6. Comerțul online:
Pentru achizițiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție condițiile de livrare, transport și păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii dețin autorizația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, respectând toate normele de siguranță.

7. Suport pentru consumatori:
Medicii veterinari din cadrul DSVSA județene și ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetățenii. Informațiile privind programul și contactele vor fi afișate pe site-urile autorităților sanitare.

8. Call Center ANSVSA:
Pentru sesizări și informații suplimentare, cetățenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787.

ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare și pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor.

Citește și: Preț porc de Crăciun 2024. Cât costă un porc în viu de 100 de kg înainte de sărbători. Sfaturi importante de la ANSVSA pentru cei care cumpără din piețe sau târguri

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru:

a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, astfel scutiți animalul de suferinţă şi totodată respectați cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate odată cu efectuarea examenului trichineloscopic, sau în termen de maxim șapte zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu se recomandă consumul de carne, până nu obţineţi, de la medicul veterinar rezultatul examinării în direcția Trichinelozei, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

În situaţia în care medicul veterinar constată în urma examenului trichineloscopic, că porcul este bolnav de trichineloză, proprietarul va fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Examinarea cărnii, provenite de la porcii sacrificaţi, în direcția Trichinelozei, este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

Probele se recoltează din pilierii diafragmatici.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Ignat 2024. Când se taie, de fapt, porcul de Crăciun

Ignat 2024. Lucrul pe care trebuie neapărat să-l facă românii care taie porcul în bătătură. Amenda poate ajunge până la 40.000 lei înainte de Crăciun

Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate, avertizează inspectorii ANSVSA.

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției Pestei Porcine Africane (PPA).

Totodată, introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România și invers, prin bagajele personale ale călătorilor, este interzisă.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în târgurile organizate precum și în piețele agroalimentare, în această perioadă, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie produsului pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

Comercializarea  cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Meteorologii au refăcut prognoza meteo! Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Ai cont sau card la Banca Transilvania? Anunț important pentru clienți. Ce trebuie să verifici cât mai repede pentru a nu rămâne fără bani
Capital.ro
CCR e obligată! Călin Georgescu: Singura formulă este reluarea turului II!
Playtech.ro
Secretul moldovencelor pentru cea mai bună salată de icre. Ce adaugă la final, ingredientul care îi schimbă radical gustul
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
„Oficiul Poștal Dispărut”, locul unde oamenii pot trimite scrisori morților pentru a-și alina dorul
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Soțul Ancăi Molnar cere ajutorul oamenilor, la 7 luni de la moartea make-up artistei! De ce are nevoie Claudiu, după pierderea suferită
Spynews
Fiica lui Adrian Minune a divorțat, la 6 luni de la nuntă! Adriana Simionescu confirmă despărțirea de tatăl fetiței
Evz.ro
Mari emoții pentru Halep. Începe procesul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Ploieștiul a rămas fără apă caldă și căldură. Un cazan de la CET Brazi s-a spart marți dimineață
Cancan.ro
A comis-o grav… Ginerele lui Gigi Becali s-a afumat și a vrut s-o combine pe nepoata latifundiarului!
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Îi ia locul lui Călin Georgescu. A explodat bomba: Dacă nu-l lăsa CCR, candidează doamna Cristela. Ea îi bate pe toți
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Liderii AUR cer reluarea turului II al alegerilor anulate. Mutare-bombă după demisia lui Klaus Iohannis
substantial.ro
Coreea de Nord acuză SUA de ‘act militar ostil’ după sosirea unui submarin în Coreea de Sud
MediaFlux
SE RECALCULEAZĂ PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic