Măsura ce prevede raportarea membrilor și președinților asociațiilor de proprietari a fost impusă de Primăria Craiova. În urma controalelor făcute de inspectorii primăriei s-a aflat că mulți dintre cei ce fac parte din asociațiile de proprietari nici măcar nu sunt proprietari care să fi semnat Acordul de asociere al proprietarilor.
Citește și: Viaţa la bloc: drepturi şi obligaţii pentru chiriaşi şi proprietari. Ce prevede legislaţia în vigoare
Mulţi reprezentanţi ai proprietarilor nu deţin un act de proprietate și nici nu au semnat Acordul de asociere al proprietarilor. Astfel, toate actele juridice semnate şi întocmite de către aceştia încalcă legea asociaţiilor de proprietari. Conform reglementărilor în vigoare, doar proprietarii şi membrii semnatari ai Acordului de asociere au dreptul de a vota, de a candida, de a alege şi de a fi aleşi în structura organizatorică a asociaţiei.
„Toţi proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociaţiei de proprietari, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie sa aibă capacitate deplină de exerciţiu”, prezintă art. 27 din Legea 196/2018.
În contextul obligației impuse de Primăria Craiova, până la data de 29 februarie, asociațiile din oraș au fost nevoite să ofere următoarele informații.
„Până cel târziu 29.02.2024 veţi înainta autorităţilor publice locale prin adresă scrisă documentele. Acestea trebuie să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de persoanele alese în funcţia de preşedinte. Se aplică, de asemenea, și în cazul membrilor comitetului executiv”, se arată în adresa transmisă de primărie.
Pe lângă informațiile amintite, asociaţiile de proprietari trebuie să transmită primăriei și copii după Acordul de asociere unde trebuie evidențiate atât persoanele în cauză, acte doveditoare ale proprietății acestora, cât și copii ale cererilor de înscriere în asociație.
Asociaţiile mai au obligația să transmită municipalității modificările ce pot interveni pe parcurs în ceea ce îi privește pe membrii asociației.
„Sunt reprezentanţi ai proprietarilor care nu au calitate de proprietari. Sunt, de exemplu preşedinţi care nu deţin o proprietate în cadrul asociaţiei. Sunt asociaţii care nu au acord sau statut, ori nu le-au actualizat. Sunt asociaţii care nu deţin actele de proprietate ale membrilor. Toate aceste documente trebuie actualizate, în acest sens am cerut respectivele documente”, a precizat Adriana Câmpeanu, director executiv în Primăria Craiova.