Conform unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, urmează ca actele de identitate să poată fi obținute în orice localitate din țară, nu doar în cea de domiciliu. Pe lângă asta, inițiativa prevede imposibilitatea de a înregistra un număr foarte mare de persoane la aceeași adresă, așa cum este acum.
Proiectul legislativ care se află pe masa Senatului vine ca modificare și completare a OUG nr. 97/2005 cu privire la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.
Așadar, dacă un cetățean nu se poate prezenta la serviciul public de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință, pentru a solicita un act de identitate, cerera va putea fi depusă la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidență a persoanelor, care trebuie să prelueze cererea și să elibereze actul de identitate.
Conform legislației în vigoare, actul de identitate se eliberează, în acest moment, numai de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință a persoanei, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.
Citește și: Cât costă o succesiune la notar. Care sunt actele necesare și ce taxe trebuie să plătească românii
În OUG nr.97/2005 vor mai fi introduse și alte prevederi, una dintre acestea stabilid că „spaţiul care face obiectul titlului locativ trebuie să îndeplinească, prin raportare la numărul de persoane care locuiesc în acesta, exigenţele minimale pentru locuinţe prevăzute de Anexa nr. 1 la Legea locuinţei nr. 114/1996”. Această regulă nu se aplică în cazul în care solicitantul actului de identitate are calitatea de soț, rudă sau afin până la gradul IV, inclusiv al/a găzduitorului.
Limitele impuse de Legea 114/1996 privind suprafețele minimale raportate la numărul de persoane sunt următoarele:
Document5 (2)Viitoarea lege stabilește că persoanele care locuiesc la alte adrese decât cea din buletin vor fi obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei în termen de 15 zile de la mutare şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.
În prezent, parsoanele care își scimbă domiciliul sau își stabilesc reședința sunt obligate să ceară doar înscrierea în cartea de imobil la noua locuință în termen de 15 zile de la mutare.
Pentru a putea fi aplicat, proiectul de lege trebuie să fie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Citește și: Ce acte sunt necesare pentru eliberarea buletinului. Cât este taxa şi unde se plăteşte