Rehana, luptătoarea kurdă care a devenit simbolul luptei împotriva jihadiştilor Statului Islamic din Siria, din Kobane, „este în viaţă şi a scăpat şi a scăpat de iadul din Kobane” şi ar fi trecut graniţa în sudul Turciei, au anunţat, marţi, prietenii ei în publicaţia MailOnline.
Rehana, conform pseudonimul pe care şi l-a ales, simbol al luptei femeilor kurde din oraşul sirian de la frontiera cu Turcia, poate fi văzută într-o fotografie făcând cu degetele semnul victoriei. Anterior, se spunea că tânăra neînfricată ar fi fost capturată de către jihadiştii Statului Islamic şi decapitată. Şi această informaţie a fost dezminţită tot marţi, fiind vorba despre o altă femeie, tot luptătoare kurdă, care căzuse în mâinile jihadiştilor care au asediat Kobane.
Citeşte şi Statul Islamic este CEA MAI BINE FINANŢATĂ organizaţie teroristă
Rehana „este prietena mea şi pot să confirm că ea este în viaţă şi că fotografia în care apare o luptătoare (kurdă) decapitată nu este Rehana”, a declarat un bărbat pentru MailOnline, cu condiţia păstrării anonimatului, mai scrie publicaţia britanică.
Prietenul tinerei a mai spus că era împreună cu ea, la sfârşitul săptămânii trecute, când au fugit împreună spre graniţa cu Turcia, dar că fiecare dintre ei au trecut graniţa prin puncte diferite. Prietenii bărbatului anonim i-au confirmat că ea a ajuns cu bine în Turcia şi că s-ar afla în prezent în sudul provinciei turce Şanliurfa.
Citeşte şi Masacru la Kobane: 800 de morţi
La rândul ei, o prietenă a tinerei a ţinut să confirme că femeia decapitată de jihadişti nu este Rehana, pe care a descris-o ca fiind „fiica unui martir”. „Trăsăturile feţei (prezentate în fotografia jihadiştilot, n.r.) nu sunt ale ei”, a ţinut femeia să precizeze aceleiaşi publicaţii. Ea încarcă acum să dea de urma Rehanei.
Vestea că tânăra luptătoare de partea kurzilor din Kobane este în viaţă a fost întărită şi de alte surse care susţin că femeia se află în viaţă şi au vorbit de curând cu ea. Una dintre aceste surse este chiar un jurnalist kurd sirian, pe nume Rashad Abdel Qader, care a ţinut să dezmintă faptul că ea ar fi reuşit să ucidă chiar o sută de luptători ai Statului Islamic, în Kobane, confirmând în schimb că este o luptătoare foarte bună şi că a luptat cu mult curaj împotriva jihadiştilor.
Citeşte şi Pentagonul a paraşutat din greşeală armament şi medicamente teroriştilor din Statul Islamic VIDEO
Cu toare acestea, primul care şi-a exprimat scepticismul cu privire la faptul că femeia decapitată, din fotografiile jihadiştilor, ar fi fost Rehana, a fost jurnalistul suedez Carl Drott, care a a povestit că o cunoscuse în timpul ceremoniei de înrolare în YPJ (Unitatea de Apărare a Femeilor”, care a fost fondată în Kobane.
Înainte de a se alătura armatei luptătoarelor kurde împotriva Statului Islamic din Kobane, oraşul său natal, Rehana se pregătea să obţină Licenţa în Drept la o facultate din Alep. Ea nu a făcut însă stagiul militar obligatoriu, dar a funcţionat ca rezervist în acestă armată, ajutrându-le pe combatantele care luptau efectiv pe front.
Citeşte şi Armata americană îi înarmează pe kurzii din Siria
În acestă armată sunt mii de femei luptătoare – un fenomen neobişnuit pentru lumea musulmană, a afirmat o oficialitate din regiunea kurdă din Siria. Armata femeilor luptătoare s-a format în aprilie, iar de atunci a ajuns să aibă peste 10.000 de membre.