În cadrul vizitei delegaţiei României în China, premierul Victor Ponta a avut întâlniri atât cu premierul Li Keqiang, cât şi cu Preşedintele chinez Xi Jinping. Pe lângă discuţiile obişnuite, cele două guverne au pus bazele unor proiecte comune extrem de importante. Astfel, în domeniul transporturilor China Railway Corporation doreşte să asigure realizarea proiectului trenului de mare viteză Bucureşti-Iaşi-Chişinău. De asemenea, compania China Communications Construction Corporation este interesată de proiectele de austostradă Piteşti-Craiova, Comarnic-Braşov, modernizarea podului Constanţa sau podul de la Brăila.
„Proiectul de a avea o linie de cale ferată, pentru că nu este doar trenul, ci este mai ales calea ferata care permite aceasta viteza, este un proiect la care Guvernul Chinei ține foarte mult. L-a prezentat primul-ministru Li Keqiang anul trecut în vizita de la București nu doar pentru România, ci pentru toate țările din Europa Centrală și de Est. Sigur, costurile sunt destul de mari, însă ca un prim proiect pilot pentru Centrul și Estul Europei mi-aș dori ca România să fie prima care să aibă o asemenea linie, iar tehnologia dezvoltată în China s-a dovedit în ultimii ani ca fiind extrem de performantă și extrem de sigură”, a spus premierul Victor Ponta.
Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Populare Chineze
Energia este un alt domeniu unde lucrurile sunt destul de concrete. China National Electric Engineering Construction Corporation va moderniza Grupul 4 şi va realiza instalaţiile de desfăşurare a Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Deva (Mintia), în cadrul unui contract în valoare de circa 271 de milioane de dolari. O altă veste bună din China vine şi pentru industrie, unde compania China Junlun Petroleum Co. Ltd. este interesată de privatizarea combinatului din Râmnicu Vâlcea sau a Cuprumin. Desigur, nici sectorul agricol nu a fost uitat. Societatea mixtă româno-chineză Cattle Ferma de Bovine SRL vrea să înceapă în această toamnă exportul de bovine vii din România în China cu un prim lot de 5.000 de vaci.
Toate aceste proiecte au rolul de a dezvolta ţara noastră, iar relaţia deosebit de bună cu China certifică importanţa României în Europa de Est, care devine un actor major în regiune, lucru deosebit de important în contextul evenimentelor din Ucraina. Aceste aspecte pozitive merită subliniate şi nu tratate cu ignoranţă, cum, din păcate, a făcut o parte a presei din România. Pe de altă parte, presa din China a avut numai cuvinte laudative despre vizita premierului Victor Ponta în China şi a punctat progresele făcute de cele două guverne. China Daily scria despre importanţa acordului-cadru în domeniul energiei nucleare, China EConomic Net puncta aspectele legate de infrastructură şi energie, iar Radio China Internaţional preciza că „relaţiile diplomatice chino-române au înregistrat o dezvoltare stabilă de la constituirea lor, odată cu consolidarea încrederii politice reciproce şi aprofundarea consistentă a colaborării în mai multe domenii. Aceste relaţii intră, acum, în cea mai bună perioadă din istoria lor”.