Tot ce trebuie să faci, potrivit psihologilor de la Empowering Parents este să eviţi “lupta pentru putere” şi să îţi ajuţi copilul să se automotiveze.
Iată şi câteva sfaturi pentru a reuşi acest lucru:
1. Nu eşti responsabil pentru alegerile copilului
Fiecare om este responsabil pentru alegerile sale. Aşa că tu nu eşti responsabil pentru alegerile copilului tău. Mai mult, nu ai niciun drept să controlezi viaţa altei fiinţe umane, chiar dacă acea fiinţă este copilul tău. Un părinte ar trebui să-şi măsoare succesul în cum se comportă, şi nu în ce alege copilul să facă sau să nu facă. Să fii un părinte bun înseamnă să te asiguri că faci tot ce depinde de tine pentru a-i asigură copilului o dezvoltare armonioasă şi că l-ai învăţat cum să ia cele mai bune decizii pentru el.
2. Nu poţi convinge pe cineva să-i pese, dar îl poţi influenţa
Copiii au propriile lor preocupări, au propriul lor liber-arbitru. Nu-i poţi forţă să le placă sau să le pese de aceleaşi lucruri care au contat pentru tine. Aşa că nu are niciun rost să încerci să-i schimbi, să-i modelezi după bunul tău plac. Acest lucru va duce la o şi mai mare luptă pentru “putere”. Ceea ce poţi face însă este să-l influenţezi. În cazul, temelor, de exemplu, poţi face ceva ce depinde de tine: să i amenajezi un spaţiu liniştit, atrăgător, în care să aibă chef să-şi facă temele.
Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.