Google deține deja recordul pentru cea mai mare amendă aplicată de CE, 2,42 miliarde euro la 27 iunie 2017, pentru abuz de poziție dominantă la căutarea online și pentru favorizarea comparatorului de prețuri Google Shopping, în detrimentul serviciilor concurenței.
AFP scrie că amenda de acum ar putea „pulveriza” recordul de acum un an. Google a fost găsită vinovată de abuz de poziție dominantă în utilizarea sistemului de operare Android, cerând producătorilor de dispozitive mobile cu acest sistem de operare să instaleze în mod implicit anumite aplicații, cum ar fi Google Search sau browserul Chrome.
Cuantumul amenzii este decis în general în ultimul moment și, conform regulilor europene, ar putea atinge 10% din cifra totală de afaceri care la Alphabet a fost de 110 miliarde dolari anul trecut.
Ancheta aprofundată efectuată de Comisie a analizat în principal dacă Google a încălcat normele antitrust ale UE prin împiedicarea dezvoltării și a accesului pe piață al sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor mobile concurente, în detrimentul consumatorilor și al dezvoltatorilor de servicii și produse inovatoare.
Ancheta a examinat în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.
De exemplu, în comunicări adresate Google în aprilie 2016 CE a acuzat compania că obligă producători precum Samsung și Huawei să preinstaleze Google Search și să-l includă ca serviciu de căutare implicit.
În al doilea rând, Google este acuzată că le-a cerut fabricanților să nu vândă telefoane cu alte sisteme de operare și în al treilea rând că a acordat avantaje financiare producătorilor de telefoane, dar și operatorilor mobili pentru a preinstala Google Search.
Google a spus în trecut că Android a fost creat fiindcă era mare nevoie de un sistem open-source pe care aplicațiile să meargă excelent.
Google sustinea, într-un răspuns din 2015, că Android a stimulat enorm concurența, a permis apariția unor smartphone-uri de sub 100 de dolari și a ajutat producătorii să concureze cu succes în lupta cu Apple. Google spunea că vine cu mai puține aplicații preinstalate, în comparație cu Apple.