Relațiile intime în post. Postul nu trebuie să se reducă la o simplă dietă alimentară, atrage atenția părintele Eugen Tănăsescu. Această perioadă de abstinență trebuie să aibă ca fundament o luptă completă cu sine – atât pe plan trupesc, cât și sufletesc. Numai astfel poate fi dobândit harul lui Dumnezeu.
Părintele face referire și la conceperea unui copil în perioada postului, lucru care este mai mult decât o simplă abatere de la rânduială. Este o dovadă a lipsei conștiinței creștine, cu efecte adânci asupra sufletului copilului.
Postul Paştelui, alături de Săptămâna Patimilor reprezintă pentru credincioşi ducerea luptei cu propria fiinţă, după reguli bine stabilite. Însă mulți credincioși care aleg să postească nu-și întreabă duhovnicul sau nu se informează din orice sursă referitor la ce înseamnă un post corect.
Ajung, astfel, să-şi orânduiască perioada de post în funcţie de ceea ce cred că este potrivit pentru sine. De exemplu, postul alimentar este în anumite cazuri ţinut cât se poate de strict, însă credincioșii nu renunță la relațiile sexuale decât maximum în Săptămâna Mare. Adesea, presiunile făcute de unul din parteneri îl determină pe celălalt să-şi încalce postul pentru a nu isca discuţii în cuplu.
Citeste si Rugăciunea puternică pe care e bine să o spui în Postul Paștelui. Face adevărate minuni
“Postul are ca rol disciplinarea omului atât în sens trupesc, cât şi sufletesc. Dacă vorbim de plăcerile trupeşti, ele sunt numai o parte a problemei, dar plăcerile trupului pleacă din plăcerile sufletului, pofta începe din suflet. Biserica recomandă postul şi în latura aceasta, a plăcerilor, pentru că este în sensul apostolului: lupta cu poftele.
Dacă noi ne credem mai deştepţi decât Biserica şi ne facem propria rânduială de post, fără a fi într-o situaţie de dezlegare, pe care Biserica o îngăduie în caz de boală, a copiilor, bătrânilor şi alte astfel de situaţii, atunci o să primim ceea ce înfruntăm, adică nimic”, subliniază preotul Eugen Tănăsescu, potrivit ganduridinierusalim.com
O problemă pe care părintele o aduce în discuție este cea a copilului conceput în perioada postului sau a Săptămânii Mari, fiind o situaţie care intră tot în categoria plăcerilor.
“Discuţia aceasta este interesantă pentru că apare relaţia dintre sexualitate şi procreaţie. Trăim nişte vremuri foarte pornografizate, în care căutăm mai mult plăcerea sexului, nu şi roada sexualităţii, şi anume procrearea. Dumnezeu a lăsat omului această plăcere a sexualităţii pentru că prin act în sine se concepe un copil, iar plăcerea este ca o binecuvântare pentru responsabilitatea ce urmează. Omul aruncă însă roada la o parte, pentru că omul modern nu mai vrea copilul, ci numai plăcerea.
Însă conceperea unui copil în perioada postului înseamnă că nu ai conştiinţă creştină. Neavând conştiinţa creştină, spun sfinţii părinţi ai Bisericii, pui în pericol atât viaţa ta, cât şi a copilului. Nu doar în sens fizic, ci mai grav, îi pui în pericol viaţa sufletească, identitatea, educaţia lui, iar toată viaţa sa va fi bulversată”, spune preotul Tănăsescu.