În Germania, cei vaccinați cu ambele doze pot circula fără restricții, după lăsarea serii. Și pot călători în anumite țări fără să intre în caratină, când revin acasă. La fel și cei care s-au imunizat după ce au trecut prin boală.
Așa au sărbătorit locuitorii Barcelonei încheierea stării de alertă. Explozia de bucurie a pus capăt unei perioade de 6 luni cu restricțîi dure. Oamenii au cântat și au dansat că-n vremurile bune.
De acum, spaniolii pot călători din nou dintr-o regiune în alta. În plus, restaurantele și barurile pot primi clienți și în interior, până la ora 23, însă la 30% din capacitate. La o masă au voie maximum 4 persoane.
Zile libere iunie 2021: Angajaţii vor avea parte de mai multe zile libere în perioada ce urmează
Deplasările sunt permise și după lăsarea întunericului, dar nu peste tot: regiuni precum Valencia, Țara Bascilor și insulele Canare au anunţat că vor menţine restricţiile de mobilitate pe timp de noapte.
În ciuda numeroaselor relaxări, autoritățile le-au cerut cetăţenilor să fie prudenţi şi responsabili, deoarece pericolul de infectare cu virusul Sars Cov 2 nu a trecut.
Și în Belgia a fost un weekend pe care mulți l-au așteptat. Au fost redeschise terasele, după o pauză de 6 luni. În Bruxelles, tinerii au savurat la maximum “noua libertate”.
Deocamdată, localurile din Belgia pot funcționa doar la exterior. Au program până la ora 22.00. Deși pe timpul nopții sunt restricții de circulație și nu sunt permise grupurile mai mari de 3 persoane, mulți petrecăreți nu s-au lăsat duși cu una cu două și a fost nevoie de intervenția poliției.
În Germania, cetățenii vaccinați sau vindecați după Covid nu mai trebuie să respecte restricţiile impuse pe timpul nopţîi. Și se pot întâlni în privat, fără restricţîi, cu alte persoane aflate în aceeași situație. În plus, sunt scutiți de la carantină după revenirea din străînătate, cu o excepție: dacă au fost în așa-numitele “zone roșii”.
Românii vaccinaţi nu vor mai trebui să stea în carantină la intrarea în Germania
Iar Italia speră să poată ridica până la jumătatea lunii mai carantina impusă vizitatorilor din alte state europene. În prezent, oricine ajunge în peninsulă, inclusiv cetățenii români, trebuie să stea în izolare 5 zile. Restricţiile actuale expiră pe 15 mai.
Țara care a raportat abia acum primul deces asociat Covid-19
Laos, ţară din sud-estul Asiei cu aproximativ 7 milioane de locuitori, a raportat primul deces asociat Covid-19, informează Reuters.
Persoana care a decedat din cauza coronavirusului în Laos este o vietnameză de 53 de ani cu comorbidităţi, inclusiv diabet, conform News.ro.
Femeia lucra la un club de karaoke dintr-o localitate din apropiere de Vientiane. De la începutul pandemiei de coronavirus, Laos a înregistrat 1.302 cazuri de infectare.
Peste 400.000 de noi cazuri de Covid-19, în India. Capitala Delhi şi statul Uttar Pradesh au prelungit cu o săptămână carantina
Există şi reversul medaliei. India a înregistrat din nou, duminică, mai mult de 400.000 de noi cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2, iar autorităţile din capitala Delhi şi din statul nordic Uttar Pradesh au hotărât să prelungească, o săptămână, restricţiile şi carantina.
Presiunea este tot mai mare asupra prim-ministrului Narendra Modi de a anunţa carantină naţională, similară celei impuse anul trecut, în primul val al pandemiei.
Indian Medical Association (IMA) a cerut o carantină „completă, bine planificată şi anunţată” în întreaga ţară, şi nu restricţii de mobilitate pe timp de noapte „sporadice” sau restricţii la nivel de stat impuse pentru câteva zile.
„IMA este uluită să vadă letargia extremă şi acţiunile neadecvate ale Ministerului Sănătăţii în combaterea crizei agonizante provocate de al doilea val devastator al pandemiei de Covid-19”, a transmis sâmbătă asociaţia medicilor.
Modi a fost deja criticat pentru că a permis organizarea de adunări mari la un festival religios şi pentru că a ţinut mitinguri electorale de amploare în ultimele două luni, chiar dacă numărul infecţiilor creştea deja.
Duminică, India a anunţat, pentru a doua zi consecutiv, mai mult de 4.000 de decese asociate Covid-19 şi 403.738 de contaminări pentru ultimele 24 de ore.
Cele 4.092 de decese au făcut ca bilanţul să ajungă la 242.362. În total, aici au fost înregistrate 22,3 milioane de cazuri de infectare.
Sâmbătă, a fost raportat cel mai mare număr de decese înregistrate zilnic din cauza Covid-19 în India, 4.187.
Experţii sunt de părere că e posibil ca cifrele reale să fie de fapt mult mai mari.
Mai multe state indiene au impus carantina în ultima lună, în timp ce altele au anunţat restricţii privind deplasările, au închis sălile de cinema, restaurantele şi mall-urile.
Delhi şi Uttar Pradesh au anunţat duminică prelungirea carantinei până pe 17 mai.
Institute for Health Metrics and Evaluation estimează că India va ajunge la 1 milion de decese asociate Covid-19 până în luna august.