UPDATE Antibiotice Iaşi este societatea farmaceutică al cărei nume apare în dosarul instrumentat de DNA Ploieşti şi în care fostul ministru Relu Fenechiu este acuzat că a intervenit la conducerea companiei pentru ca o firmă de software să obţină un contract de aproximativ 1.800.000 de euro, potrivit news.ro.
UPDATE Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2012-2014, Relu Fenechiu a pretins și a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de aproximativ 1.800.000 euro), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.
„Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment. Pentru acest „ajutor”, suspectul a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de de 620.000 de euro. Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, între cele două societăți și firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în realitate serviciile respective fiind efectuate doar de către angajații acesteia din urmă„, potrivit unui comunicat emis de DNA.
Fostul director IT din Ministerul Justiţiei Ionuţ Krech este acuzat de luare de mită în dosarul în care fostul ministru Relu Fenechiu a fost pus sub urmărire penală. Krech este suspectat că a primit mită câteva sute de mii de euro pentru a interveni la MJ în favoarea firmei de software pentru a accesa un contract derulat de minister.
–––––––––––––––––––––––––––––––
Fostul ministru Relu Fenechiu a fost adus, joi, din Penitenciarul Ploieşti, acolo unde fusese transferat de la Penitenciarul din Vaslui, pentru a fi audiat într-un dosar ce vizează fapte de corupţie.
Fenechiu a fost condamnat definitiv, în ianuarie 2014, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, iar fratele acestuia, Lucian Fenehiu, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, în acelaşi dosar.
Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul „Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.
Relu Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, după decizia instanţei demisionând din PNL.
De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul Transformatorul.