Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că va avea o discuţie cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe tema unei schimbări a acestuia din funcţie. Afirmaţia lui Ciucă a fost făcută în contextul în care a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă ia în considerare acest aspect. ”Probabil că are şi motive personale pe care le ia în considerare, ţinând cont că toată presiunea este îndreptată asupra propriei persoane şi voi avea o discuţie cu domnia sa legată de acest subiect”, susţine Ciucă.
Marcel Ciolacu a anunţat echipa cu care va conduce PSD. Gabriela Firea, scoasă din cercul puterii
”Există o discuţie pe care am avut-o cu domnul ministru. Dincolo de aprecierea personală pe care o am legată de activitatea domnului ministru din perioada în care am exercitat funcţia de premier, iar domnia sa a fost ministrul Fondurilor Europene (…) în momentul de faţă, la Ministerul Finanţelor, Marcel Boloş a căutat să-şi pună şi să-şi valorifice cât de mult a putut cunoştinţele şi să facă în aşa fel încât să gestioneze partea aceasta de deficit bugetar. Probabil că are şi motive personale pe care le ia în considerare, ţinând cont că toată presiunea este îndreptată asupra propriei persoane şi voi avea o discuţie cu domnia sa legată de acest subiect”, a afirmat Nicolae Ciucă, vineri seară, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă se gândeşte să îl schimbe din funcţie pe ministrul Finanţelor Publice.
El l-a elogiat pe Marcel Boloş pentru modul în care şi-a exercitat funcţia de ministrul al Investiţiilor şi Proiectelor Europene: ”Vreau să-i mulţumesc încă o dată şi să reamintesc faptul că România, cu ministrul Boloş la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a reuşit să obţină şi să realizeze cea mai mare absorbţie în vreun an, vreodată, de când am devenit membri ai Uniunii Europene şi asta i se datorează, din perspectiva mea, dumnealui şi echipei de la MIPE pentru acest efort”.
Nicoale Ciucă spune că controversele privind recalcularea pensiilor au apărut din cauza comunicării defectuoase a Ministerului Muncii: Toţi cei care au lucrat în mină îşi vor păstra pensiile în plată, la cuantumul cel mai avantajos
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune despre controversele privind recalcularea pensiilor că au apărut din cauza comunicării defectuoase a Ministerului Muncii. El arată că s-a spus că pensiile minerilor sunt recalculate greşit şi că aceştia vor avea de pierdut la pensie, însă lucrurile nu stau aşa şi toţi cei care au lucrat în mină îşi vor păstra pensiile în plată, la cuantumul cel mai avantajos.
”Astăzi, la Călan, alături de colegii din organizaţia judeţeană PNL Hunedoara, am discutat despre rezultatele de la alegerile din iunie şi despre proiectele pe care echipa liberală de aici le derulează. Primarii PNL din judeţ trebuie să continue dezvoltarea locală şi atragerea de investiţii în comunităţile lor, iar pentru acest obiectiv au tot sprijinul meu şi al colegilor din conducere”, a scris preşedintele PNL pe Facebook.
Nicolae Ciucă arată că un alt subiect pe care l-a abordat a fost noua lege a pensiilor, care intră în vigoare din septembrie, ”o lege construită pentru eliminarea inechităţilor, dar care, zilele acestea, a stârnit mai multe controverse, din cauza comunicării defectuoase a Ministerului Muncii”.
”Trebuie să fim foarte clari: nimeni nu va avea pensia scăzută. S-a spus că pensiile minerilor sunt recalculate greşit şi că aceştia vor avea de pierdut la pensie. Lucrurile nu stau aşa. Toţi cei care au lucrat în mină îşi vor păstra pensiile în plată, la cuantumul cel mai avantajos”, a dat asigurări preşedintele PNL.
Nicolae Ciucă mai spune că ”în ultimii aproape 5 ani, de când PNL este la guvernare, pensiile au crescut cu 60%”. ”Vom continua să le majorăm. Seniorii României merită grijă şi respect, pentru toată munca depusă la construcţia României de astăzi”, completează Nicolae Ciucă.
Marcel Boloş, despre afirmaţia premierului care l-a acuzat că spune „lucruri trăsnite”: Nu mi-a picat bine. Ce ar fi să stau acolo închis în birou şi să nu fac nimic, să văd cum problemele care ţin de sustenabilitatea finanţelor publice se agravează.
Marcel Boloş admite că nu i-a „picat bine” afirmaţia premierului Marcel Ciolacu, care a afirmat despre el că spune „lucruri trăsnite”. „Nu mi-a picat bine şi trebuie înţeles rolul pe care îl avem în această perioadă de timp. Ce ar fi să mă duc în birou, în Piaţa Constituţiei, să stau acolo închis în birou şi să nu fac nimic, să văd cum problemele care ţin de sustenabilitatea finanţelor publice se agravează”, a declarat, miercuri, Marcel Boloş.
Dacă ministrul de Finanţe este pus ca ministru să-şi exercite atribuţiile pe care le are conform fişei postului, şi prin aceasta propune măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, propune măsuri pentru ceea ce înseamnă mai buna colectare a veniturilor la buget, propune măsuri pentru ceea ce înseamnă mai buna valorificare a creanţelor bugetare, măsuri pentru restructurarea cheltuielilor publice, pentru aceasta ministrul de finanţe este pus la colţ, atunci nu pot decât să spun acelaşi lucru, că nu mi-a picat bine şi trebuie înţeles rolul pe care îl avem în această perioadă de timp. Ce ar fi să mă duc în birou, în Piaţa Constituţiei, să stau acolo închis în birou şi să nu fac nimic, să văd cum problemele care ţin de sustenabilitatea finanţelor publice se agravează. Nu vreau să fiu acuzat de acest lucru, mai bine să mi se spună că am fost mai dinamic, că am venit cu mai multe măsuri şi mi-am făcut treaba în calitate de ministru al finanţelor”, a replicat Marcel Boloş, răspunzând unei întrebări, miercuri într-o conferinţă de presă.
Acesta susţinea că îşi îndeplineşte atribuţiile prevăzute în fişa postului, „cu bună credinţă”, considerând că e normal să se consulte întâi cu mediul de afaceri care este vizat de măsurile adoptate la nivelul ministerului.
„E de bun simţ ca prima dată consultarea să se închidă cu mediul de afaceri. Lor le-am explicat că nimeni nu are treabă cu plătitorii de impozite şi taxe corecţi, că noi discutăm despre cei care nu respectă legea şi nu plătesc impozitele şi taxele la timp, că discutăm despre combaterea evaziunii fiscale. Este un obiectiv pe care îl are România, fiind într-un clasament ruşinos la nivelul Uniunii Europene şi cifrele ne arată acest lucru: de la gap-ul de TVA până la gap-ul de contribuţii sociale este un nivel de evaziune îngrozitor. Haideţi să avem respect faţă de contribuabilii corecţi, să nu le punem în cârcă impozite şi taxe suplimentare”, adaugă Boloş.
Întrebat dacă a avut, la nivelul PNL, discuţii despre eventuale nemulţumiri ale unora dintre colegii si liberali faţă de activitatea sa, ministrul Finanţelor Publice a răspuns: „Nu am avut o asemenea discuţie”.
Premierul Marcel Ciolacu a comentat, săptămâna trecută, răspunzând unor întrebări, unele dintre propunerile venite dinspre Ministerul Finanţelor pentru îmbunătăţirea colectării la buget, propuneri care includ plafonarea tranzacţiilor cu numerar pe care le-ar putea face firmele cu datorii la stat sau introducerea obligativităţii ca aceia care vând bunuri imobile să îşi plătească datoriile către buget pentru a putea încheia respectivele tranzacţii. ”Câteodată şi ministrul Finanţelor spune lucruri trăsnite”, a afirmat Colacu, în acest context.