Voci grele din PDL au susţinut în ultimele zile că este nevoie de o remaniere guvernamentală. Unul dintre ei este numărul doi în stat, Vasile Blaga, care declara săptămâna trecută că este nevoie de „sânge proaspăt” în echipa condusă de Emil Boc.
Deşi, la nivel oficial, nu există o decizie, democrat-liberalii iau în calcul o reîmprospătare a Guvernului pentru a relansa încrederea electoratului în PDL, înaintea alegerilor din acest an.
La bursa zvonurilor, deja a apărut o listă a remaniabililor.
În primul rând, Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor, unul dintre dintre marii anonimi ai Guvernului Boc. Din septembrie 2010, de când a ajuns ministru, Vreme s-a ferit constant de presă şi inclusiv preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat lipsa de comunicarea, atât cu mass-media, cât şi cu partidul.
Pe lista neagră s-ar afla şi Ion Ariton, de la Economie, un alt ministru necunoscut. Şi acestuia i s-a reproşat comunicarea ineficientă. Deşi criticat de mulţi dintre colegii din PDL, Ariton ar avea însă sprijinul grupării Blaga.
Valeriu Tabără, de la Agricultură, este un alt nume vehiculat. Cu toate că este mai activ public faţă de ceilalţi colegi ai săi, lui Tabără i se reproşează lipsa rezultatelor concrete în agricultură.
Între posibilii miniştri remaniaţi se află şi Theodor Baconschi (Externe), Traian Igaş (Interne), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe) şi Daniel Funeriu (Educaţie), dar aceştia spun că nu se simt vizaţi de vreo înlocuire.
Elena Udrea, preşedinte al PDL Bucureşti, a declarat, luni, întrebată despre o posibilă remaniere guvernamentală, că nu s-a discutat acest lucru.
„Nu s-a discutat (despre remaniere n.r.). Povestea asta cu remanierea, şi îl citez pe prim-ministru, se face, nu se discută. Toţi ne trezim că vorbim de remaniere. Cu cât vorbim mai mult, cu atât e mai puţin oportună”, a spus Udrea.
Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, vineri seară, că problema remanierii trebuie discutată în interiorul PDL, dar el crede că este nevoie de o reîmprospătare a echipei guvernamentale. „Am spus de mai multe ori că în permanenţă este nevoie de sânge proaspăt. Chiar dacă un coleg ministru îşi face datoria, este nevoie de o reîmprospătare. Acest lucru (remanierea – n.r.) trebuie discutat în interiorul partidului”, a spus Blaga.
Deputatul PDL Raluca Turcan a afirmat şi ea că PDL este „ca un pacient sub anestezie” şi trebuie să se trezească pentru a câştiga alegerile, ceea ce ar înseamna o remaniere până în 15 ianuarie şi închiderea unor subiecte ca reorganizarea teritorială şi modificarea Constituţiei.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a pledat, la rândul său, pentru remaniere, dar a arătat că aceasta se face şi nu se discută nici în presă, nici la petreceri, şi că este „problema prim-ministrului”.
În noiembrie 2011, preşedintele Traian Băsescu declara că, dacă şeful Guvernului va veni cu propuneri de remaniere, le va accepta în mod rapid. Întrebat dacă se poate vorbi şi despre schimbarea premierului, şeful statului spunea că nu este cazul să se intre într-o criză politică.