Prelesul apare de cele mai multe ori ca urmare a deficitului de vitamina B, a hidratarii sau in urma unei infectii cu streptococ sau cu candida, scrie bzi.ro. De fapt, este vorba de o fisura, o plesnitura superficiala a mucoasei de la coltul gurii, urmata de o suprainfectie.
Citeşte şi De ce trebuie să consumi o lingură de ulei de măsline în fiecare dimineaţă
Prelesul nu este contagios si se poate trata in cateva zile, fie cu medicamente, fie cu tratamente naturiste. Medicamentos, se rezolva prin aplicari locale a unor unguente antibiotice sau antimicotice. In cazul in care prelesul a fost cauzat de o ciuperca, se recomanda si clatirea gurii cu apa si bicarbonat.
Semne ciudate care iti arata ca ai deficienta de vitamine
„Zabaluta poate fi tratata si cu remedii naturiste. Bunaoara, uleiul esential din arbore de ceai are proprietati antimicrobiene si antiseptice si poate fi folosit cu succes. Turnati o picatura de ulei esential de arbore de ceai intr-o lingurita de ulei de masline. Puteti adauga si un praf de bicarbonat de sodiu. Cu solutia astfel obtinuta, tamponati prelesul de mai multe ori pe zi”, ne sfatuieste dr. Ana Maria Bucur, medic de familie.
Citeşte şi Cinci întrebuinţări neobişnuite ale balsamului de buze
Pentru ca prelesul apare si din cauza deshidratarii, este bine ca in perioada tratamentului sa beti multa apa si sa folositi pentru buze solutii hidratante.
Florile de musetel si cele de galbenele pot fi folosite in tratament, pentru ca au proprietati antivirale si antiinflamatorii. Fie se prepara o infuzie cu care se tamponeaza local, fie se aplica un unguent pe baza de galbenele sau musetel.
Evitati rujurile sau strugurelul si mergeti pe variante naturale: ulei de masline, miere sau chiar smantana.