Sirop de nuci. Se iau 10 nuci, se spală bine, se sparg și se pun cu totul (miez + coajă) la fiert într-un litru de apă. Se adaugă 10 linguri rase de zahăr. Se lasă să fiarbă până rămâne un pahar de sirop.
Sirop de lămâie. O lămâie cât pumnul se spală bine, se taie bucățele și se pune la fiert într-un litru de apă. Se adaugă un pahar mediu de miere. Se fierbe până rămâne un pahar de sirop.
Sirop de hrean. O rădăcină de hrean se dă pe răzătoare și se amestecă apoi cu un sfert de cană de miere. Se lasă câteva ore la macerat (ideal, peste noapte). Potolește și febra, nu numai tusea.
Sirop din muguri de brad. 200 de grame de muguri de brad proaspeți se lasă 24 de ore într-o jumătate de litru de apă, apoi se pun pe foc cu apa în care au stat și se dau într-un clocot. Se strecoară, se aruncă mugurii, iar apa rămasă se pune din nou pe foc, cu o jumătate de kilogram de zahăr, și se fierbe până se leagă un sirop gros.
Sirop de ceapă. Trei cepe se curăță și se toacă, apoi se pun la fiert în 150 ml apă, cu 100 g miere sau zahăr. Se lasă pe foc până se leagă (durează doar câteva minute), se lasă la răcit, apoi se strecoară. O altă variantă este să cureți cele trei cepe, să le tai în jumătăți și să le pui la fiert într-un litru de apă, până scade apa la jumătate. După ce stingi focul, stoarce în siropul rezultat o jumătate de lămâie, iar după ce se răcește, adaugă miere după gust.
Citeşte şi Remedii naturale care ameliorează durerea