Remediul perfect împotriva balonării. Mihaela Bilic: „Multă lume se plânge de asta. Trebuie să vedem ce fibre ni se potrivesc”

Fibrele sunt foarte importante pentru organism și chiar dacă nu ne hrănesc direct, joacă un rol esențial în sănătatea digestivă. Mihaela Bilic explică cum se consumă în mod corect, pentru a preveni probleme precum balonarea sau constipația.
Alina Costache
23 oct. 2024, 22:43
Remediul perfect împotriva balonării. Mihaela Bilic:
Mihaela Bilic, despre importanța fibrelor în organism

Mihaela Bilic a explicat importanța fibrelor în alimentație, subliniind că, deși acestea nu oferă calorii, joacă un rol esențial în sănătatea digestivă.

Fibrele dau bogăție, cu toate că nu ne hrănesc deloc. Reprezintă nutrienții paradoxal ciudați și în același timp importanți. Toată lumea știe că trebuie să mâncăm fibre, mai puțin știm la ce ne ajută. Nu toate fibrele sunt la fel. Și fibrele au trecut prin diferite etape, perioade.

Faptul că nu le putem digera le-au făcut, să zicem, o perioadă, să fie neimportante. Apoi ne-am dat seama că organismul nostru și mai ales intestinul și microbiota intestinală are nevoie de hrană și aceste fibre pe care noi nu le digerăm le digeră microbii și bacteriile benefice din intestin. Așa că iată, da, este important să mâncăm fibre”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Citește și: Alimentele care țin răceala la distanță. E obligatoriu să le consumăm zilnic în sezonul rece. Mihaela Bilic: „Se accentuează și mai tare oboseala”

Mihaela Bilic, despre importanța fibrelor în organism

Există două categorii de fibre: solubile și insolubile. Cele solubile, care se găsesc în fructe și legume, se dizolvă în apă, formând un gel care ajută la reducerea absorbției zaharurilor și grăsimilor în sânge. Cele insolubile, întâlnite în cereale integrale, nu se dizolvă în apă și sunt utile pentru sănătatea intestinală, dar pot provoca disconfort sau constipație dacă sunt consumate în exces.

Deci trebuie, indiferent de recomandarea medicilor, să vedem care fibre ni se potrivesc. Trebuie să știm că există două categorii de fibre. Fibrele solubile, care înseamnă că se dizolvă în apă, la contactul cu apa, se umflă, se transformă într-un gel vâscos.

Ele sunt benefice mai ales la capitolul digestie și absorbție, pentru că în acel gel o parte din zahăr și din grăsimi rămân captive. Și atunci fibrele ne ajută să normalizăm un pic și să mai diminuăm absorbția de grăsimi și de zahăr din sânge. Fibrele solubile le găsim în fructe și legume.

Pe de altă parte, există fibrele insolubile, sunt dure, nu au reacție la contactul cu apa. Cel mai bun exemplu este celuloza. Hârtia, da, deci ea este o fibră insolubilă. Le găsim mai ales în cereale, tot ce înseamnă tărâțe, cereale integrale. Acolo avem fibre insolubile din belșug.

Fibrele nu există decât în produsele de origine vegetală. Dietele acestea moderne, că e vorba de keto, că e vorba de dieta proteică, care exclud produsele vegetale și se focusează mai ales pe slăbit, ne dau această carență și deficit în fibre, pentru că în produsele de origine animală nu e niciun gram de fibre.

Fibrele acestea insolubile, la contactul cu intestinul, pot da reacții, astfel că intestinul paralizează sau se sperie de ele și putem să ne trezim cu o reacție de constipație.

Prea multe fibre din acestea insolubile pot duce la intoleranțe alimentare. Deci în momentul în care simțim la nivel abdominal că ceva nu e bine, ar fi bine să nu insistăm cu fibrele. Cele solubile sunt mai blânde, deci mâncăm, așteptăm, vedem ce se întâmplă în burtica noastră și atunci luăm decizia.”, a precizat Mihaela Bilic.

Fasolea boabe se află în topul alimentelor care conțin o cantitate mare de fibre. „Ce trebuie știut este faptul că da, fibrele pun intestinul la treabă și atunci, mai ales noi adulții, care suntem sedentari și care avem o alimentație rafinată din care au fost scoase fibrele, s-ar putea din această cauză să nu să nu avem o digestie adecvată.

Deci da, ne trebuie fibre, însă haideți să vedem care ne fac bine la capitolul balonare. Multă lume se plânge că e balonată, dar nimeni nu se gândește că nu doar produse lactate pot da balonare, ci și fibrele. Fibrele prea multe fermentează în intestin și atunci dau balonare.

Dacă am face un top alimente care conțin fibre, nu sunt cerealele pe primul loc și nici pâinea integrală, ci este fasolea boabe, un aliment care a făcut parte din dieta noastră și care are cel mai bun aport fibre solubile, fibre insolubile.

Deci toate aceste boabe de fasole, mazăre, linte, năut ar trebui să facă parte din alimentația noastră măcar de două ori pe săptămână. Un alt aliment care este iubit și care are o mulțime de fibră este ciocolata neagră și nu în ultimul rând avocado, care este mai degrabă o legumă decât un fruct, are și grăsimi bune și are și multe fibre”, a mai spus medicul nutriționist în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care dispare din orașe. Cercetătorii trag un semnal de alarmă
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc sau la casă. Amendă de 12.000 de lei dacă îți deranjezi vecinii, au explodat sancțiunile
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Plătești CASS, dar nu beneficiezi de concediu medical. Ți se cer alți bani!
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Primele reacții internaționale după taxele vamale anunțate de Donald Trump de „Ziua eliberării Americii”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)