Proiectul de lege care ar urma să fie depus săptămâna viitoare în Parlament menţionează la articolul 1 că „utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri este strict interzisă”.
De asemenea, actul precizează că în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii orice companie care derulează o exploatare minieră pe bază de cianuri este obligată să înceteze activitatea.
„O exploatare minieră astfel închisă nu va putea fi redeschisă decât dacă, în maximum 24 de luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, compania va propune o altă tehnologie de exploatare care să nu utilizeze cianuri şi care să se conformeze cerinţelor legale de protecţie a mediului, şi dacă ulterior se vor obţine toate avizele pentru implementarea acestei tehnologii”, se mai arată în proiectul de lege prezentat de cei doi deputaţi.
Totodată, o altă prevedere menţionează că, dacă în 24 de luni compania nu va propune spre avizare o altă tehnologie, respectiva exploatare va fi definitiv închisă, iar compania obligată să suporte costurile de ecologizare.
În plus, nerespectarea prevederilor privind interzicearea exploatărilor cu cianuri este sancţionată cu 5 milioane de lei pe zi de întârziere faţă de termenul limită de şase luni, dar şi cu retragerea licenţei de exploatare.
Deputatul Remus Cernea a precizat că până vineri aşteaptă propuneri din partea celor interesaţi de iniţiativa legislativă, urmând ca luni să fie înregistrat proiectul la Parlament.