Ministrul Educaţiei a fost întrebat, vineri, dacă se poate vorbi despre „un fenomen Blându” în sistemul de învăţământ, iar el a spus că nu. „În sistemul de educaţie sunt 380.000 de angajaţi. Nu cred că 380.000 de angajaţi se pretează la aşa ceva. Eu cred că marea majoritate a profesorilor sunt de bun simţ”, a mai spus Remus Pricopie.
Totodată, ministrul Educaţiei a precizat că este hotărât să-i pedepsească pe cei care recurg la astfel de gesturi.
În plus, Pricopie a mai spus că pe site-ul Ministerului Educaţiei sunt multe sesizări privind diverse situaţii din şcoli şi că ministerul este pregătit să acţioneze pe zona examenelor, a fondului clasei şi să revadă statul profesorilor care lucrează simultan la stat şi la privat, dar şi statutul unităţilor after school.
„Să ne punem problema dacă un cadru didactic poate lucra simultat la stat şi în privat şi dacă nu este în incompatibilitate. Vom investiga această situaţie”, a declarat Pricopie.
Ministrul Educaţiei a susţinut o conferinţă de presă, vineri, după ce Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 a luat decizia desfacerii contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, filmată de mama unui elev, la sfârşitul anului trecut, în timp ce le cerea părinţilor bani de cadouri de Crăciun.
CITEŞTE ŞI: NEREGULI pe linie la Şcoala Generală 10. Noi dezvăluiri făcute de un părinte
Şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul învăţătoarei şi a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.
Dosarul înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 a fost trimis, miercuri, de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde sunt audiaţi, începând de joi, părinţi ai copiilor de la clasa învăţătoarei. Joi au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi alţi doi părinţi.
Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.
Anchetele în acest caz au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă discuţia dintre părinţi şi învăţătoare.
Părinţii îi reproşează învăţătoarei că le cere prea mulţi bani, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei şcolii şi bibliotecarei, cât şi paznicilor şi femeilor de serviciu.
Potrivit discuţiei surprinse în înregistrarea video, învăţătoarea le reproşează părinţilor că nu au strâns suficienţi bani de cadouri: „Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteţi cartofi, nu sunteţi oi să vă învăţ!”.
„Eu v-am întrebat: v-aţi organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Şi am întrebat cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Şi cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le reproşează învăţătoarea părinţilor.
Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie şi susţine că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moşul, învăţătoarea îi răspunde: „Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!”.
Învăţătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: „Cincizeci de lei de la Moş duceţi spre cele şapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Şapte ori şapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, şapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei şcolii, bibliotecarei şi informaticii …”.
Înrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară şi pentru informatică, învăţătoarea îi răspunde: „Pentru că este în comunitate, doamnă”.
Atunci când părinţii îi spun că nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: „Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzeşte, nu primesc onoruri, nu mă mută de la ţară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voştri însă o să fie, în schimb, nişte săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere”.
Învăţătoarea le spune apoi că „următoarea mişcare este de Paşte” şi le recomandă să se gândească până atunci dacă doresc să se alinieze „unui sistem românesc, balcanic, de stat”.
Aceasta a mai spus că, nici când avea „clasă de ţigani”, nu avea aşa cadouri.