„Zilele acestea avem onoarea să găzduim la București o serie de evenimente foarte importante pentru sistemul educațional românesc și pentru tot ceea ce înseamnă formarea profesională și ocuparea forței de muncă. Este vorba despre Conferinţa internațională „Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în sistemul educaţional şi/sau în programe de formare profesională: Provocări comune – soluţii comune”, care se desfășoară în perioada 10-11 martie, precum și despre lansarea, pe 11 martie, a programului Erasmus+, ce oferă numeroase oportunități de învățare în toate sectoarele educaţiei. Este un moment important pentru România, care se manifestă tot mai mult ca stat activ și influent la nivelul UE și în plan regional.”
Ministrul Educației consideră că adaptarea sistemului educațional la piața muncii necesită cooperare și eforturi susținute din partea tuturor actorilor implicați. Remus Pricopie a precizat că România are un plan bine pus la punct în acest sens.
„Faptul că aceste două evenimente au loc la București nu este deloc întâmplător. Educația românească este în plin proces de modernizare și de adaptare la realitățile și nevoile societății secolului XXI, iar acest lucru este cunoscut și apreciat de partenerii noștri europeni. Dezvoltarea învățământului, în sensul convergenței sale totale și sustenabile cu piața muncii, este posibilă doar dacă se depun eforturi susținute din partea tuturor actorilor implicați. Sistemul de educație și formare profesională la nivelul UE impune adaptarea la realitățile europene, dar și cele specifice fiecărei țări în parte, și se bazează pe cooperarea dintre instituțiile centrale, unitățile de învățământ și companii. În acest sens, România are un plan bine pus la punct, cu accent pe formarea continuă, parteneriate cu mediul economic și măsuri pentru asigurarea egalității de șanse.”
În privința Programul Erasmus+, Remus Pricopie consideră că lansarea acestuia la București marchează o nouă etapă a cooperării dintre România și Uniunea Europeană.
„În ceea ce privește Programul Erasmus+, acesta va fi lansat în prezența Comisarului European pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret, doamna Androulla Vassiliou și va permite tuturor persoanelor care învață sau predau în domeniul educației, al formării profesionale, al tineretului și al sportului să acceseze burse pentru studiu, pentru participarea la cursuri de formare sau la acţiuni de voluntariat. Lansarea acestuia la București marchează o nouă etapă a cooperării dintre România și Uniunea Europeană, ce aduce cu sine o creștere a numărului de oportunități de mobilitate pentru studenți, stagiari, cadre didactice și nu numai.”