„Magnitsky Act” (Lista Magnitsky), adoptat de Senatul SUA in 2012, prevede sanctiuni de viza si financiare impotriva oficialilor implicati in incalcari ale drepturilor omului. Pana acum pe aceasta lista sunt 52 de persoane din Rusia, Uzbekistan si Ucraina, acuzate de coruptie si incalcari ale drepturilor omului.
„Dupa cum stiti, deja exista voci in Washington D.C. care cer ca Domnul Liviu Dragnea sa fie inclus pe lista Magnitsky, ceea ce, evident, ar fi devastator nu numai pentru domnia sa, dar si pentru PSD. Ar fi pacat sa se ajunga in aceasta situatie”, a declarat Remus Pricopie pentru Ziare.com.
Liviu Dragnea a spus că Liviu Maior şi-a depăşit mandatul când a declarat că scrisoarea lui Rudolph Giuliani nu are nicio valoare, fiind vorba de o persoană particulară.
„Este pentru prima data in trei decenii cand un diplomat roman, George Maior, Ambasadorul Romaniei in SUA, este atacat oficial de al treilea om in stat pentru ca a aparat un punct de vedere agreat la nivelul celor doua state si nu a confirmat o pozitie particulara, asa cum ar fi dorit dl Dragnea. Cu alte cuvinte, Domnul Dragnea a incercat sa inlocuiasca mandatul oficial al diplomatului roman, formulat de acesta in concordanta cu interesul national, cu o pozitie care exprima un interes privat”, a mai spus Remus Pricopie.
In opinia lui Remus Pricopie, precizarile Ambasadei SUA in Romania in privinta scrisorii lui Rudolf Giuliani au clarificat faptul ca Giuliani nu reprezinta pozitia oficiala a statului american.
Rectorul SNSPA considera ca situatia in care am ajuns este consecinta faptului ca avem in functii publice persoane care sunt condamnate astfel incat agenda publica este inevitabil contaminata de „presiunea penala” a respectivului oficial.
„Din pacate, PSD nu a inteles pana acum ca sustinerea unor astfel de persoane in functii publice inseamna o discreditare a partidului, dar si a tarii.
De asemenea, avand in vedere modul in care au evoluat lucrurile, cu precadere in ultimele luni, si ma refer aici la:
(a) distorsionarea mandatului unor institutii publice si folosirea acestora in bataliile politice,
(b) falsificarea unor informatii publice sau prezentarea lor intr-un mod trunchiat,
(c) obstructionarea dreptului la libera exprimare si folosirea violentelor in mod nejustificat sau chiar ilegal,
(d) atacul la adresa unor categorii sociale si minoritati etnice,
(e) atacurile la adresa partenerilor strategici, ca de exemplu UE, NATO,
(f) promovarea unui discurs nationalist si xenofob,
(g) promovarea unei legislatii care sa contravina regulilor internationale privind combaterea coruptiei – iar lista, din pacate, poate continua – nu exclud ca mai multe cancelarii occidentale sa oficializeze ceea ce se stie deja in mod informal, respectiv domnul Liviu Dragnea sa fie declarat persona non grata”, a mai precizat Remus Pricopie.