Remus Pricopie: UE este interesată să lărgească aria de cooperare în învăţământul superior

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat luni, în cadrul reuniunii pregătitoare pentru cel de-al II-lea Summit Academic America Latină şi Caraibe - Uniunea Europeană, că UE este foarte interesată să lărgească aria de cooperare în domeniul învăţământului superior pentru a oferi tinerilor din Europa oportunităţi în afara spaţiului european.
Roxana Gagiu
26 mai 2014, 09:53
Remus Pricopie: UE este interesată să lărgească aria de cooperare în învăţământul superior

„De exemplu în anii anteriori s-a semnat un acord cu SUA astfel încât să se poată scrie proiecte europene şi americane împreună pe spaţiul universitar, iar pe următorul ciclu, atunci când vorbim de Erasmus Plus, posibilităţile de a fi student Erasmus nu numai într-o ţară europeană, dar şi într-o ţară din afara spaţiului european, ca de exemplu în America Latină sau SUA este unul dintre obiective. Gândiţi-vă ce şanse pentru un tânăr care studiază medicină sau economie sau orice alt domeniu să studieze pentru un semestru sau pentru un an oriunde în lume. Acesta este obiectivul, sigur că el va fi atins gradual. În primul rând trebuie început acest dialog, există ca instrumente la nivelul UE această cooperare bilaterală Europa-Asia, Europa-America Latină, Europa-SUA şi în curând cred că vom vedea acorduri concrete. Un alt mare avantaj va fi recunoaşterea diplomelor. În momentul de faţă există două instrumente de recunoaştere a diplomelor: unul înfiinţat încă din 1983 sub coordonarea UNESCO, dar care este destul de greoi şi al doilea este acest instrument european prin care practic nu mai trebuie să treci printr-un oficiu de recunoaştere a diplomelor. Termini la Bucureşti, te duci la Paris sau în Berlin şi te angajezi imediat. Acest instrument mult mai flexibil se doreşte să fie folosit şi pe relaţia Spaţiul latino-american sau spaţiul America de Nord-Canada. Vorbim de o piaţă din ce în ce mai globală, vorbim de tineri care îşi caută locuri de muncă oriunde în lume”, a susţinut ministrul Educaţiei.

El a spus că o altă componentă care va trebui luată în calcul în ceea ce priveşte aceste discuţii este cercetarea, având în vedere că în România se construieşte cel mai mare laser din lume la care vor putea lucra cercetători şi din America Latină.

„A treia componentă pe care trebuie să o luăm în calcul – cercetarea. Să nu uităm că în România în curând va funcţiona cel mai mare laser din lume invitând cercetători nu doar din Europa, dar şi din alte părţi ale lumii. Practic, cooperarea pleacă de la cooperarea la nivelul mobilităţilor studenţeşti, cooperarea la nivelul cadrelor didactice, mobilităţi ale cadrelor didactice. România, Spania, Franţa sunt ţările cele mai dinamice care prin eforturile ministerelor de educaţie şi ministerelor de externe încearcă să catalizeze acest proces”, a arătat Pricopie.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă nu sunt foarte mulţi studenţi români care învaţă în America latină, dar în urma discuţiilor şi negocierilor numărul acestora va creşte, în special în ceea ce priveşte anumite domenii de interes.

„De exemplu, dacă începem cu relaţiile internaţionale sau cu limbile străine. Pentru un student care studiază portugheza sau spaniola este foarte important să aibă posibilitatea să călătorească în lumea în care se vorbesc cele două limbi. Este important să asigurăm tinerilor români oportunităţi”, a subliniat Remus Pricopie, potrivit Agerpres.

Prezent la reuniune, ministrul de Externe Titus Corlăţean a arătat că procesul de cooperare dintre UE şi statele din America Latină devine tot mai profund.

„Personal am participat anul trecut la o reuniune ministerială care a precedat summitul UE-CELAC (statele latino-americane) care a inclus un capitol distinct în materie de educaţie, pregătire universitară cultură, mas-media. Ceea ce se întâmplă în clipa de faţă cu sprijinul şi al nostru al MAE şi al partenerilor europeni este exact de a consolida acest proces de schimburi universitare. Noi la nivelul MAE avem propriul nostru program de burse anual oferit studenţilor din multe alte state. În mod constant o parte importantă din bursele alocate tinerilor şi nu doar tinerilor diplomaţi sunt destinate tinerilor din statele latino-americane. Am încheiat foarte multe programe bilaterale de cooperare în domeniul universitar, educaţie, cultură şi iată că latinitatea ne uneşte”, a precizat reprezentantul MAE.

Institutul de Studii Latino-Americane (ISLA) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) organizează la Bucureşti, în perioada 26-27 mai, Reuniunea pregătitoare pentru cel de-al II-lea Summit Academic America Latină şi Caraibe – Uniunea Europeană.

Evenimentul, realizat în parteneriat cu Forul Academic Permanent America Latină şi Caraibe – Uniunea Europeană şi Fundaţia EU-LAC, se desfăşoară sub înaltul patronaj al Ministerului Educaţiei Naţionale, al Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Afacerilor Externe din Franţa.

Reuniunea de la Bucureşti reuneşte reprezentanţi din mai mult de 20 de ţări din Uniunea Europeană şi America Latină: rectori, directori de centre de cercetare, profesori universitari, reprezentanţi ai diferitelor organizaţii internaţionale, oficialităţi ale statului român, dar şi membri ai corpului diplomatic din cele două regiuni.

Institutul de Studii Latino-Americane (ISLA), lansat în mai 2013, îşi propune ca prin intermediul activităţilor de cercetare, mobilităţi, dezbateri şi parteneriate să contribuie la dezvoltarea şi promovarea relaţiilor academice dintre America Latină şi Europa Centrală şi de Est, mai ales România.

Institutul are în vedere oferirea de expertiză către mediul academic, actori sociali, economici şi politici relevanţi, precum şi să contribuie la promovarea schimburilor de valori dintre cele două zone.

ISLA reprezintă un spaţiu deschis lumii academice, politice, diplomatice, economice, mediatice şi de afaceri având drept scop promovarea experienţei ţărilor din Europa Centrală şi de Est în procesul de integrare euro-atlantică aflat în curs de dezvoltare de către UE, NAFTA şi MERCOSUR.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe