„În momentul de faţă, deja sunt judeţe care au scris proiecte şi care fac pregătire sub formă de after school, sub formă de diverse instrumente pentru evaluarea naţională şi pentru bacalaureat. Proiectele sunt scrise, câştigate, semnate, contractele sunt semnate. Fondurile structurale vor fi direcţionate peste tot unde este nevoie. Asigurăm transparenţa, flexibilitatea şi într-un interval foarte scurt de timp vom da drumul acestor proiecte, cu atât mai mult cu cât banii există şi nu îi cheltuim. De şapte ani există banii. Cred că trebuia să facem aceste lucru acum cinci ani. Banii vor veni de la Buxelles către MEN şi de la MEN către judeţele care au probleme. Titularul de proiect va fi MEN, nu va mai fi inspectoratul sau şcoala. Pe 2014-2020 vor fi granturi de la grădiniţă până la facultate. Granturile vor fi concepute în aşa fel încât în primul rând să investeşti în două zone: resursa umană, adică profesori, cu posibilitatea ca până la 80% din banii alocaţi să meargă către aceştia, fac ore suplimentare, îi plăteşti. Cei care doresc să rămână la şcoală, să îşi facă temele, profesorii respectivi care vor să câştige un ban în plus şi să aibă o performanţă cu elevii să fie şi recompensaţi pentru acest lucru„, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, potrivit Agerpres.
El a susţinut că sumele destinate elevilor în proiectul „Bani de liceu” vor fi mărite, întrucât acest lucru nu s-a mai făcut de aproximativ 10 ani.
„Al doilea lucru unde trebuie să intervenim este cel legat de viaţa elevului. Adică, de exemplu, proiectul Bani de liceu. Este un proiect iniţiat în urmă cu mulţi ani, extraordinar, pentru că foarte mulţi tineri au beneficiat, dar care are o problemă: sumele alocate nu au crescut niciodată. Cred că după 10 ani este momentul să vedem dacă suma respectivă este suficientă pentru ca un elev din mediul rural să meargă şi să acopere cât de cât unele costuri de şcolarizare? Vom investi şi în această zonă, vom creşte sumele respective folosind fonduri structurale„, a spus Remus Pricopie.
Potrivit acestuia, profesorii vor primi bani pentru dezvoltarea personală.
„Am avut cândva un instrument – 100 de euro pentru profesori, pentru achiziţionarea de cărţi. Acest lucru a fost scos odată cu criza. Nu îmi propun să reintroduc instrumentul în aceeaşi formulă, ci într-una mult mai flexibilă. Un profesor, mai ales tinerii profesori au nevoie de un buget pentru dezvoltarea lor profesională, fie că îşi cumpără cărţi, fie că se duc şi participă la diferite conferinţe sau diferite cursuri. Şi această componentă trebuie urmărită. (…) Venituri suplimentare pentru cadrele didactice pentru orele desfăşurate suplimentar, burse suplimentare sau mai crescute pentru elevi, în special pentru cei din mediul rural sau cei care fac parte din familii defavorizate, un mic grant anual la dispoziţia fiecărui cadru didactic pentru dezvoltarea profesională, lucrurile acestea vor duce la o creştere a calităţii şi performanţelor tinerilor„, a afirmat demnitarul.
Citeşte şi: SCHIMBĂRI IMPORTANTE la PROGRAMELE DE MASTER pentru studenţi. Iată noile norme aprobate de Guvern