Marea majoritate a celor presaţi de procurorii anticorupţie au acceptat să se transforme în suporturi ambulante de microfoane şi camere ascunse, dublând eforturile informative cu denunţuri bine plasate, potrivit România TV. Una dintre „vedete” este omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, care are în spate o lungă listă de politicieni turnaţi: Olguţa Vasilescu, Gheorghe Nichita, Ludovic Orban.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţin că nu a existat nicio probă în acest dosar care să arate că Ludovic Orban ar fi intenţionat sau chiar şi-a folosit influenţa. Mai mult decât atât, spun judecătorii, că nu e Ludovic cel care cerea bani pentru finanţare, ci Urdăreanu insista în discuţiile pe care le avea cu liderul PNL.
Colega şi rivala la contracte cu statul a magnatului de la UTI, Irina Socol, patroana de la Siveco, a curăţat-o rapid şi eficient pe şefa Autorităţii Electorale, Ana Maria Pătru. Şi mâna dreaptă a mogulului Zoltan Teszari de la RCS-RDS, Ioan Bendei, a intrat în jocul anchetatorilor DNA şi a acceptat să devină unealta răzbunării pe ţinta vie Dan Voiculescu. Conştiincios, acesta a respectat întocmai indicaţiile procurorilor.
Cuplul de aur Claudiu Florică-Dinu Pescariu a dat practic startul campionatului naţional de turnătorie şi a declanşat megadosarul Microsoft. Printre victime s-a numărat şi Dorin Cocoş, care la rândul său a dat în primire pe cine i-a trecut prin faţă.
Printre puţinii care par a nu fi cedat se numără milionarul Remus Truică, presat să-l toarne pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
„Mi-au fost puse multe întrebări şi se refereau la finanţările de campanie şi Tăriceanu mi s-a spus clar că pot fi unul dintre cei mai buni prieteni ai justiţiei şi că trebuie să vorbesc despre Tăriceanu, finanţări de campanii. Eu nu am dorinţa de a intra în foarte multe detalii, adevărul este că mi s-a sugerat, poate chiar promis îmbunătăţirea situaţiei mele în măsura în care voi colabora în acest sens„, a spus Remus Truică.
De asemenea, milionarul a declarat, la România TV, cum a fost şantajat să depună mărturie mincinoasă.
„Dosarul de la Braşov cu Prinţul Paul, ce pot să vă spun. Nimic din ceea ce s-a întâmplat în biroul procurorilor nu a prezentat interes, principala direcţie era despre domnul Tăriceanu şi finanţarea campaniilor electorale. Sunt lucruri distincte, se vorbea de Tăriceanu din punct de vedere al unor prietenii, voiau să dau declaraţii, iar finanţările de campanii erau la modul general. Bineînţeles că a fost negativ (răspunsul la această solicitare n.r.). Nu aş vrea să reproduc, dar nu am cedat absolut deloc. Nu a fost nimic amical, mi s-a spus din prima că mă aşteaptă foarte mulţi ani de puşcărie. Am înţeles că, după măsura posibilităţilor au rafinat lista, nu a apărut doamna Udrea sau cealaltă zonă. Recunosc că s-a pronunţat acest nume (Băsescu n.r.)„, a declarat Remus Truică.
Mai mult, acesta a precizat: „Teamă mi-a fost când am fost luat pe sus. Dar, după mai multe luni mi-am dar seama şi cum se lucrează. Trebuie introdusă această frică, unii cedează, alţii nu. Depinde de ce interval de timp raportaţi. Pe loc s-ar fi îmbunătăţit, pe termen lung, invers. Oricine de acolo dacă ar fi declarat ceva, domnul Tăriceanu nu ar fi fost inculpat pentru mărturie mincinoasă, ci despre ceva mai grav. Am vrut să intervin, este un lucru grav ce se întâmplă cu denunţurile. E greu să judeci atunci când un asemenea fenomen intervine. E foarte greu să vezi cum vine o dubă albastră cu nişte băieţi, să ştii ce se întâmplă, să ţi se pună întrebări. E greu. Adevărata problemă este sistemul defect, un sistem care în loc să apere cetăţeanul, prietenul justiţiei este cel ce spune adevărul. Aici este o temă de reflexie la nivel naţional pentru că nu vom putea păşi, sistemul trebuie să fie unul corect. Abia acolo trebuie să începem să judecăm oamenii„.