Primele declarații ale lui Ludovic Orban după ce Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului: „Sunt motive ce țin de încălcarea Constituției și a legilor țării”

Ludovic Orban a declarat că motivele pentru care Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului țin de încălcarea Constituției și a legilor țării.
Filip Stan
16 iun. 2021, 15:35
Primele declarații ale lui Ludovic Orban după ce Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului:

Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului de către plenul reunit al Parlamentului. Parlamentul a aprobat revocarea cu 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”.

Anterior, comisiile juridice au adoptat raportul de admitere a solicitării de revocare din funcţie a Avocatului Poporului.

„Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţie de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi un raport al Comisiilor Juridice în care se precizează clar încălcările Constituţiei care stau la baza revocării”, a declarat Ludovic Orban la scurt timp după anunțul revocării Avocatului Poporului.

„Cu siguranţă, săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, pe procedură care este prevăzută în Constituţie. Vom derula această procedură astfel încât până la finalul sesiunii parlamentare, în şedinţa comună a celor două Camere să fie numit noul Avocat al Poporului”, a adăugat Ludovic Orban.

Orban spune că nu este niciun fel de încălcare a statului drept. „Avem toate argumentele cuprinse atât în solicitarea formulată, cât şi în raportul comisiilor juridice. În mod evident, aceste argumente sunt foarte puternice şi reprezintă temeiuri solide pentru revocarea doamnei Renate Weber”, a adăugat liderul PNL.

Va ataca la CCR votul? Cum afectează calendarul?

„Noi vom numi un nou Avocat al Poporului până la sfârşitul sesiunii parlamentare. Acesta este obiectivul pe care l-am stabilit. Dacă atacă cineva la CCR, este vorba despre o hotărâre a Parlamentului, poate să fie atacată hotărârea, numai că hotărârea îşi produce efectul imediat. Aş prefera să nu dau nume de candidaţi. Suntem aproape de o decizie”, a afirmat Ludovic Orban.

Știre inițială.

Parlamentul se reuneşte pentru a discuta revocarea lui Renate Weber din funcţia de avocat al poporului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, miercuri, că a fost convocat plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a se dezbate revocarea lui Renate Weber din funcţia de avocat al poporului.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email
”Plen al Camerelor reunite, la ora 13.00, pentru a dezbate solicitarea de revocare din funcţia de avocat al poporului a doamnei Renate Weber. Comisiile juridice se vor reuni după şedinţa Birourilor Permanente Reunite pentru a întocmi raportul pe solicitarea formulată de grupurule parlamentare PNL, USR PLUS şi UDMR şi vor întocmi, până la ora plenului, raportul şi proiectul de hotărâre de revocare”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban.

Întrebat ce i se reproşează lui Renate Weber, Orban a precizat: ”Încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării”.

Acesta a precizat că, până la finalul sesiunii parlamentare, va exista un nou avocat al poporului.

 

Parlamentul a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020.

Renate Weber susţine, într-un comunicat de presă, că respingerea rapoartelor nu duce, însă, la demiterea sa şi acuză încălcări ale Constituţiei în procedura de demitere.

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte știu ce zodii vor termina vara în forță. Luna august aduce bani și belșug
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Desert răcoros cu fructe. Se mănâncă de sute de ani în România
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
ESTE ORDIN în toată Europa. Legea OBLIGATORIE a intrat deja în vigoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Luna iunie 2024, cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!