Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului de către plenul reunit al Parlamentului. Parlamentul a aprobat revocarea cu 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”.
Anterior, comisiile juridice au adoptat raportul de admitere a solicitării de revocare din funcţie a Avocatului Poporului.
„Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţie de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi un raport al Comisiilor Juridice în care se precizează clar încălcările Constituţiei care stau la baza revocării”, a declarat Ludovic Orban la scurt timp după anunțul revocării Avocatului Poporului.
„Cu siguranţă, săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, pe procedură care este prevăzută în Constituţie. Vom derula această procedură astfel încât până la finalul sesiunii parlamentare, în şedinţa comună a celor două Camere să fie numit noul Avocat al Poporului”, a adăugat Ludovic Orban.
Orban spune că nu este niciun fel de încălcare a statului drept. „Avem toate argumentele cuprinse atât în solicitarea formulată, cât şi în raportul comisiilor juridice. În mod evident, aceste argumente sunt foarte puternice şi reprezintă temeiuri solide pentru revocarea doamnei Renate Weber”, a adăugat liderul PNL.
Va ataca la CCR votul? Cum afectează calendarul?
„Noi vom numi un nou Avocat al Poporului până la sfârşitul sesiunii parlamentare. Acesta este obiectivul pe care l-am stabilit. Dacă atacă cineva la CCR, este vorba despre o hotărâre a Parlamentului, poate să fie atacată hotărârea, numai că hotărârea îşi produce efectul imediat. Aş prefera să nu dau nume de candidaţi. Suntem aproape de o decizie”, a afirmat Ludovic Orban.
Știre inițială.
Parlamentul se reuneşte pentru a discuta revocarea lui Renate Weber din funcţia de avocat al poporului
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, miercuri, că a fost convocat plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a se dezbate revocarea lui Renate Weber din funcţia de avocat al poporului.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Plen al Camerelor reunite, la ora 13.00, pentru a dezbate solicitarea de revocare din funcţia de avocat al poporului a doamnei Renate Weber. Comisiile juridice se vor reuni după şedinţa Birourilor Permanente Reunite pentru a întocmi raportul pe solicitarea formulată de grupurule parlamentare PNL, USR PLUS şi UDMR şi vor întocmi, până la ora plenului, raportul şi proiectul de hotărâre de revocare”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban.
Întrebat ce i se reproşează lui Renate Weber, Orban a precizat: ”Încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării”.
Acesta a precizat că, până la finalul sesiunii parlamentare, va exista un nou avocat al poporului.
Parlamentul a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020.
Renate Weber susţine, într-un comunicat de presă, că respingerea rapoartelor nu duce, însă, la demiterea sa şi acuză încălcări ale Constituţiei în procedura de demitere.
Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.
Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.