Renate Weber şi-a spus părerea despre motivul pentru care coaliţia de guvernare vrea să o revoce din funcţie, ultimul care a exprimat această idee fiind preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
„Am vazut in ultimii ani o respingere a drepturilor. Teoria drepturilor omului spune ca trebuie sa aperi primordial drepturile celorlalti, iar ale tale in subsidiar. E un fenomen de data recenta, mai ales in Romania.
Sunt state in care cetatenii se bazeaza foarte mult pe autoritati si justitia functioneaza, de aceea nu sunt ei in linia 1. La noi, daca va uitati un pic, iar eu mi-am inceput cariera de dupa Revolurtie in ONG-uri, incepuse sa existe un interes si o dorinta de a apara drepturile. Fenomenul de care vorbesc este de cativa ani.
Eu va pot povesti despre dezbaterile din Parlamentul European de dupa 11 septembrie, cand intr-adevar s-au restrans multe drepturi si a aparat surveilanceul. In Germania este o Curte Constitutionala care chiar functioneaza extrem de bine, chiar daca si acolo judecatorii sunt numiti tot politic, dar acolo oamenii politici nu-şi permit sa iasa cu atacuri.
Procesul de democratizare de la noi nu se termina niciodata, ma deranjeaza ca mergem un pas inainte, doi inapoi, asta ma deranjeaza, ca daca ar fi vorba de pasi mici, dar inainte, ar fi ceva.
Am avut mai multe randuri de discutii pe tema asta, le-am explicat care este situatia, am primit si o petitie de la Asociatia fostilor parlamentari, m-au si sunat, dar noi nu am identificat un motiv de neconstitutionalitate. Am primit si o opinie legata de ce inseamna puterile in stat si echilibrul lor, pentru ca magistratii raman cu acele pensii.
Daca nici eu nu mi-am asumat sa merg la CCR pe teme sensibile, nu stiu cine a facut-o. De data asta este o chestiune de interpretare. Si pe situatia neindexarii pensiilor cu rata inflatiei as putea gasi motive, dar nu pot sa merg cu ele la CCR. Prima sesizare la CCR am facut-o pe tema statului social, in chestiunea transportului elevilor si mi-a respins-o gratios.
La Curte nu poti sa te duci sa incerci. Am avut discutii cu colegii mei si nu am identificat niciunul aceste motive. Dar este hilar ca se supara parlamentarii pe mine, nu ar putea sa se supere pe colegii lor care au votat?”, a declarat Renate Weber.
Sunt intr-adevar disfunctionalitati ale sistemului de pensii, nu este normal ca un militar sa iasa la pensie la 39 de ani. Este o chestiune de vointa politica, daca vor sa mearga mai departe. Eu nu pot da sfaturi juridice, dar CCR uite ca a putut. Nu-mi vine sa cred, ceva e profund nepotrivit ca domnul Bălăşoiu sa ajunga la asemenea pensie. Eu toata viata mea am contribuit doar la casa de pensii a avocatilor, eu nu am lucrat niciodata cu contract de munca. Doar de la Parlamentul European am pensie, in afara de cea din sistemul avocatilor. Pana in 2009 indemnizatiile parlamentarilor europeni nu erau platite de Parlamentul European, ci de Parlamentul tarii respective.
Trebuie intrebat domnul Orban de ce vrea sa ma schimbe. Fiecare dintre cei care au iesit public a invocat alt motiv. Motivele oficiale nu le cunosc, stiu ca e depusa cerere de revocare, dar nu mi-a fost comunicata.
E trist daca oameni care ne reprezinta in Parlament inteleg ca eu am anulat amenzile, cand nu este adevarat, eu am atacat o ordonanta care era neconstitutionala. Daca erau onesti, ar fi observat si recunoscut ca decizia Curtii a fost luata in unanimitate. Eu nu vorbesc cu nimeni din zona politica.
Este cel mai usor cand nu ai argumente sa vii cu ceva insultator. E jignitor sa-mi spui ca am partizanat politic. Pai, eu sunt partizana pentru ca apar drepturile oamenilor?
I-a deranjat ca am atacat cand au dat 25 de OUG intr-o seara si am atacat OUG prin care spitalele private primeau acces la banii publici, dar in conditii neconcurentiale cu sistemul public. Iar prevederile creau un sistem discretionar, iar atunci se ajunge mereu la abuz. Sistemul public, in situatia asta, se degradeaza. Exista text in Constitutie care spune ca oamenii au dreptul sa primeasca servicii de sanatate in sistemul public.
Cred ca asta le-a fost supararea si in continuare cred ca stiu ca daca voi fi in functie ma voi opune. Iata ce consecinte pot fi daca nu se investeste in sistemul public de sanatate: iau foc spitale.
Eu cred ca si Avocatul Poporului ar trebui sa aiba dreptul sa se apere, asa cum CEDO a constatat in cazul doamnei Kovesi.”, a spus Renate Weber la AlephNews.