Crin Antonescu a declarat într-un interviu publicat joi în El Mundo că PNL se uită cu interes la PPE, cu al cărui program politic se aseamănă în multe aspecte, deşi se simte bine în grupul liberal. Preşedintele liberal precizează că există în PNL o componentă conservatoare, care îl situează aproape de Partidul Popularilor Europeni.
Renate Weber se arată surprinsă de poziţia lui Crin Antonescu: „M-a surprins această afirmaţie din interviul domnului Antonescu. Fără doar şi poate, există în PNL şi o anumită parte care este, să spunem aşa, mai conservatoare şi poate din perspectiva aceasta s-ar simţi mai apropiat de Partidul Popularilor Europeni, dar pe mine, personal, m-a surprins, pentru că până acum, de fapt, nu am avut deloc nicio discuţie în sensul acesta, grupul liberalilor europeni din Parlamentul European tocmai a fost la Bucureşti acum vreo două-trei săptămâni şi iarăşi nu a existat nicio discuţie în sensul acesta”.
„Eu, personal, mărturisesc sincer că sunt foarte apropiată de grupul liberal şi chiar m-am simţit foarte bine şi întotdeauna mi s-a părut că avem aceleaşi idei şi ne batem pentru aceleaşi principii, iar până acum, drept să vă spun, în cadrul Parlamentului European, niciodată nu s-a întâmplat ca delegaţia PNL să aibă o altă linie de vot, pentru că ar fi mai apropiată de linia PPE. Cel mult, când am avut linii de vot diferite, a fost pentru că era vorba de un interes naţional, de un interes al lucrătorilor din România, al dezvoltării regionale sau lucruri de genul acesta. Dar din punct de vedere ideologic, noi niciodată nu am intrat în coliziune cu grupul liberalilor europeni”, precizează europarlamentarul PNL.
Renate Weber spune că i-ar părea rău dacă PNL ar face un pas către PPE.
„E foarte adevărat că la nivelul PE, grupul liberal este un grup de centru-stânga, în timp ce acasă, PNL susţine tot timpul că este de fapt de centru-dreapta. Repet, însă, mie mi-ar părea foarte rău să se întâmple aşa ceva, dar, repet, deocamdată nici nu au existat discuţii, a fost strict exprimarea poziţiei domnului Antonescu. Îmi imaginez că în PNL, dacă s-ar pune problema, ar fi mai întâi discuţii ample pe tema aceasta”, apreciază deputatul european.
În opinia Renatei Weber, „întotdeauna apartenenţa la un grup mai mare are beneficiile sale, dar trebuie să vezi şi ce costuri sunt, dacă merită”.
„Eu cred că, în felul acesta, domnul Antonescu a deschis uşa pentru o dezbatere în interiorul PNL, dezbatere care însă nu cred că va avea loc înainte de alegeri, pentru că acum agenda este deja făcută în ţară şi priorităţile cred că ţin de alegerile din 9 decembrie”, adaugă Weber.