‘Taxe privind susţinerea prin colectare directă de la contribuabili există peste tot. Nu cred că eliminarea lor ar fi o soluţia. Poţi să ai o dezbatere şi să vezi care e într-adevăr proporţia (n.r. acestei taxe). Poţi să ai o dezbatere privind modul de reformare a acestor instituţii media audiovizuale publice (…) Din punct de vedere economic activitatea radiourilor şi televiziunilor publice se decurge foarte greu, iar PE a acceptat că Guvernele au obligaţia de a le susţine pentru că joacă un anume rol în informarea corectă şi în educare’, a spus Weber, miercuri, la Parlament, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ea susţine că trebuie să existe, la nivelul societăţii, dezbateri despre modul în care sunt conduse aceste instituţii publice.
‘La noi totul e foarte mult politizat, şi de aici în permanenţă şi suspiciunile şi consumăm multă energie în loc să ne uităm la lucrurile importante. (…) Vreau un pluralism clar al presei. Vreau transparenţă totală în ceea ce priveşte finanţarea.
Întrebată despre iniţiativa legislativă a PP-DD privind transformarea taxei radio-tv într-una opţională, Weber a spus: ‘E mai degrabă populistă. Soluţia viabilă într-adevăr este de reformare’.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit, pe 1 aprilie, un proiect de lege care prevede că taxa radio-tv va fi plătită doar de cetăţenii României care optează pentru serviciul public de televiziune şi radiodifuziune.
Prin acest proiect iniţiat de mai mulţi deputaţi PP-DD ‘sunt corectate deficienţele legii 41/1994 şi se asigură cetăţenilor posibilitatea de a opta necondiţionat pentru serviciile publice de televiziune şi radiodifuziune’, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.
Iniţiativa legislativă va pleca spre dezbatere şi vot la Senat, Camera Deputaţilor fiind primul for sesizat.