Renault Espace împlineşte 35 de ani

În 1984, Renault a revoluționat lumea vehiculelor cu mai mult de 5 locuri cu lansarea primului Espace, o mașină cu design futurist, cu un interior foarte modular, care a inventat practic o nouă categorie de mașini.
Iulian Tudor
19 nov. 2019, 09:47
Renault Espace împlineşte 35 de ani

Designul primului Renault Espace a fost atât de diferit de tot ceea ce exista. Renault Espace a atras atenția cu o caroserie mult mai joasă (nu era cu mult mai înalt un R-18 al vremii), aerodinamică și, mai ales, cu un interior foarte versatil și modular.

În 1984, Renault a depășit toate vehiculele cu peste 5 locuri ale vremii, care au început să-l imite, unele într-un mod îndrăzneț, așa cum este cazul Pontiac Trans Sport prezentat în 1989.

Designul Espace a început să prindă contur cu un deceniu înainte de lansare. Responsabil de asta a fost atunci Fergus Pollock, care a lucrat apoi pentru Chrysler (ceea ce este o coincidență că Voyager a fost unul dintre primii care a reacționat lansând Voyager la câteva luni după Espace). Proiectul a fost reluat de Matra, care la acea vreme era strâns legată de Talbot-Simca, astfel încât Espace urma să se nască sub brandul Talbot.

Au fost ani complicați pentru producătorii francezi, iar Talbot-Simca a trecut la grupul PSA (pe atunci Peugeot-Citroën). Peugeot nu s-a remarcat niciodată pentru că a acceptat proiecte prea riscante și l-a respins pe Matra când a văzut acea mașină ciudată pentru care nu a prezis vreun viitor.

Apoi Matra a bătut la ușile Renault cu proiectul Espace și în câteva luni s-au finalizat detaliile pentru debutul mondial al primului Renault Espace, lăsând pe toți cu gura căscată și comentând din primul minut.

Cheile Renault Espace: design și modularitate

Prima generație a lui Espace a avut un design inovator. Era foarte scurt și cu botul foarte ascuțit. Centrul său de greutate abia a variat în raport cu o berlină, deoarece toată mecanica sa era aproape de sol și greutatea pieselor cele mai înalte a fost redusă folosind materiale sintetice pe acoperiș, care erau din fibră de sticlă, o copie a Citroën DS prezentat în 1955.

Până atunci, vehiculele cu mai mult de 6 locuri erau practic furgonete cu locuri în spațiul de marfă, însă Espace era un adevărat autoturism cu capacitate de până la 7 adulți, era condus ca un autoturism și în el se călătorea la fel de confortabil ca într-un autoturism.

Pe lângă un design foarte izbitor, ceea ce a fost cel mai interesant de la început a fost habitaclul său modular. Scaunele se puteau roti la 180 °, iar interiorul a 6 locuri a devenit un fel de salon în care pasagerii stăteau vizavi și puteau folosi pătratul central ca măsuță.

Cele șapte locuri erau individuale, mașina putându-se transforma într-o dubă practică, eliminând unul sau toate locurile (cu excepția șoferului, evident). Existau spații pentru sticle, biberoane, genți … Espace a devenit mașina perfectă pentru familie și a ajuns într-un moment propice al unei explozii demografice. Totul a fost favorabil pentru Renault, astfel încât proiectul său riscant a sfârșit a fi un succes.

Renault Espace I (1984-1991): chiar și cu tracțiune integrală

Prima generație a Espace are un design mai pur și izbitor. Pentru mulți, o parte din personalitate s-a pierdut odată cu schimbarea feței prezentată în 1989, dar odată cu o îmbunătățire a calității și finisajelor, s-a adăugat și una dintre cele mai intrinseci versiuni: tracțiunea integrală Quadra, care ar putea fi considerată și ca primul Crossover din istorie.

Prima generație a Espace a avut un succes comercial și, în ciuda faptului că a fost o mașină concepută să acopere o piață de nișă, aproape 200.000 de exemplare au fost vândute pe tot parcursul celor 7 ani de viață.

Renault Espace II (1991-1997): pentru mulți cea mai de succes

Proiectul Espace a fost foarte complicat de realizat și foarte scump pentru o mașină care nu urma să se vândă în milioane de unități.

În 1991 a sosit a doua generație a lui Espace. Aproape nimic schimbat în comparație cu generația anterioară, dar aspectul său a fost complet modificat, fiind înlocuit de unul mai modern, cu echipamente îmbunătățite.

În interiorul său, aspectul a fost, de asemenea, modernizat, cu un nou tablou de bord, o ergonomie a scaunelor îmbunătățită, tapițerii noi etc.

După Renault Espace II a urmat Renault Espace III (1997-2002), care estetic semăna cu Laguna acelei perioade, atrăgând atenția mai ales asupra interiorului. După III a urmat Renault Espace IV (2002-2015), o versiune mai mare, cu schimbări mai multe de design.

Odată cu Renault Espace V (2015-XXXX) s-a trecut de la monovolum la crossover. Apoi a urmat Renault Avantime cu un interior formidabil.

Vă doriți o mașină la fel de bună sau poate chiar mai bună decât Renault? Apelați la Auto Rulate București, dealerul expert care vă pune la dispoziție o gamă variată de mașini rulate la prețuri excepționale. În plus, apelând la acest dealer veți avea parte de avantaje numeroase. Printre acestea se numără 12 luni garanție, service și verificare completă la livrare, service post vânzare, km garantați 100%, credite avantajoase începând de la 6%, printre multe alte avantaje. Spor la cumpărături!

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Sondaj: Susținerea pentru Ucraina într-un acord de pace teritorial este împărțită în Europa
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)