Conform noului proiect, beneficiile statului cresc la 78% din beneficiile economice nete ale proiectului insemnând ce se produce, dupa scăderea investiţiilor iniţiale. Guvernul a negociat de asemenea şi creşterea redevenţei la 6% peste media europeană de 4% și creșterea participației statului la 25% din proiect.
În plus, investitorului i s-a solicitat să ofere asigurari privind angajarea doar de muncitori romani si de companii autohtone știut fiind că îndustria minieră generează niveluri înalte ale investiţiilor în mijloace fixe: uzine si echipamente, tehnologie.
Citeşte şi Ponta: Decizia finală privind proiectul Roşia Montană poate fi luată doar de Parlament
Statul va avea de câştigat din proiectul Roşia Montană aproape 5,5 miliarde dolari, adică 2,3 miliarde dolari pentru bugetul naţional şi bugetele locale şi 2,9 miliarde beneficii directe în economie naţională. Prin proiectul negociat de guvern, investitorul se obligă să plătească 100 de milioane dolari pentru proiecte de conservare a patrimoniului și 146 milioane dolari pentru închiderea minei și reabilitarea mediului.
Parlamentarii discută deja despre proiect existând voci care vor să dea verde exploatării de resurse minerale pentru a crea locurile de muncă pe care politicienii le-au promis în campania de anul trecut. În USL, părerile sunt pozitive pentru crearea exploatare în condiţiile în care se respectă condiţiile de mediu: PNL a anunţat că exploatarea resurselor este binevenită, în condiții de rentabilitate pentru stat și de garanții clare de protecție a mediului. În PSD va fi decizie individuală, nu o decizie de partid, fiecare parlamentar votând conform propriei conștiințe.
Citeşte şi Liberalii îşi menţin poziţia faţă de Roşia Montană: Sunt de acord cu proiectul dacă este rentabil