Renunţarea la cota unică de impozitare nu este văzută cu ochi buni de mediul de afaceri: Este incorect să-i taxați pe cei care plătesc deja

PNL, PSD şi UDMR negociază zilele acestea formarea noului guvern, iar pe masa de lucru se află ai multe propuneri din domeniul economic. Una dintre propuneri presupune renunţarea la cota unică de impozitare, măsură care nu este văzută cu ochi buni de mediul de afaceri din România.
Alina Andrei
11 nov. 2021, 10:51
Renunţarea la cota unică de impozitare nu este văzută cu ochi buni de mediul de afaceri: Este incorect să-i taxați pe cei care plătesc deja

Discuțiile din ultimele zile despre schimbări importante ale sistemului de taxare și impozitare din România nu sunt deloc binevenite, în opinia membrilor Confederației Patronale Concordia.

„Salariații și companiile se confruntă deja cu imense dificultăți venite din degradarea lanțurilor de aprovizionare, disponibilitatea forței de muncă și greutățile economice fără precedent generate de pandemia COVID-19. În acest climat de impredictibilitate accentuată, ultimul lucru de care avem nevoie este o necunoscută în plus, care poate cauza probleme semnificative. Ne dorim ca partidele politice să țină cont de aceste elemente în negocierile dintre ele”, au transmis membrii Confederației Patronale Concordia, care reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, cu o contribuție de 26% din în PIB și peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital autohton și străin.

Citeşte şi: Propunerile PSD pentru PNL şi UDMR: Creşterea salariului minim, a punctului de pensie şi a alocaţiilor, dar şi taxarea luxului. Grindeanu: Vrei iaht, plăteşti în plus!

Oamenii de afaceri lansează un apel la dialog pentru partidele politice.

„Sistemul fiscal din România este departe de a fi perfect, dar așa cum am spus de fiecare dată, ne dorim un dialog așezat care să pornească de la niște idei structurate și o analiză serioasă a posibilului impact. Această propunere ar trebui apoi urmată de discuții de profunzime cu fiecare sector important al economiei pentru a înțelege și mai bine efectele, urmat de alte propuneri și runde de discuții. Mai mult, orice se agreează ca parte a dialogului social din care fac parte toate sectoarele economice, ar trebui să intre în vigoare abia în anul următor și la minimum șase luni de la adoptare, pentru a sigura predictibilitatea atât de necesară” se mai arată în comunicatul membrilor Confederației Patronale Concordia.

„Înțelegem nevoia statului de a finanța cheltuieli în creștere inclusiv din cauza pandemiei, dar considerăm în continuare că există zone gri și negre ale economiei din care se pot colecta sume suplimentare de bani, prin digitalizarea și întărirea ANAF sau a Inspecției Muncii, acolo unde vorbim de munca la negru. De asemenea, vedem zone unde banii publici sunt alocați cu lejeritate și nu sunt cheltuiți cu foarte multă eficiență. Doar după ce aceste canale vor fi fost epuizate credem că se poate discuta despre o posibilă creștere a fiscalității și doar după ce economia va apuca să primească o gură de oxigen ulterior diminuării efectelor pandemiei”, mai spus oamenii de afaceri.

Membrii Concordia cred că intenția de a-i taxa pe cei care plătesc deja este incorectă, atâta timp cât există zone negre sau complet nefiscalizate ale economiei, iar asta ar descuraja atât angajații, cât și angajatorii din România.

Citeşte şi: Negocierile PNL-PSD-UDMR pentru formarea guvernului continuă joi cu temele Sănătate, Muncă, Cultură şi Mediul de Afaceri

PSD propune: renunţarea la cota unică de impozitare, reşterea salariului minim, a punctului de pensie şi a alocaţiilor. Grindeanu: Vrei iaht, plăteşti în plus!

Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, despre întâlnirea echipelor de negociere de la PNL, PSD şi UDMR, că s-a discutat despre tot ceea ce înseamnă lipsa resurselor bugetare şi a arătat că PSD doreşte majorările de pensii, alocaţii, şi a venit şi cu mai multe măsuri pentru a aduce bani la bugetul de stat, pentru a acoperi aceste cheltuieli.

”Vedem cu toţii cum scade nivelul de trai al românilor şi noi trebuie să venim cu venituri în plus la bugetul de stat nu doar să facem cheltuieli”, a spus Sorin Grindeanu, precizând că PSD susţine „creşterea salariului minim de la 1 ianurie, majorarea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei, să mărească cu 11 la sută punctul de pensie iar alocaţiile să crească conform legii”.

Grindeanu a precizat că soluţia propusă de PSD pentru creşterea veniturilor statului este ”taxarea luxului”.

”Vrei iaht, plăteşti în plus, vrei maşini de sute de mii de euro, plăteşti în plus”, a spus Sorin Grindeanu, citat de news.ro.

”De asemenea, ştim, tot pentru creşterea veniturilor, că România are cea mai mică rată de colectare de la nivelul UE, şi este necesar sp o corectăm”, a mai spus Sorin Grindeanu.

A treia soluţie pentru aducerea mai multor bani la buget este, potrivit lui Grindeanu, este combaterea evaziunii fiscale.

”Este inadmisibil şi acum, la ani buni, scanerele să stea nefolosite şi contrabanda este în floare în România”, a spus el.

Grindeanu a mai anunţat că PSD nu este de acord cu eliminarea facilităilor pentru cercetare, IT, toate aceste domenii ţinând economia în această perioadă.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!