Renunţarea la cota unică de impozitare nu este văzută cu ochi buni de mediul de afaceri: Este incorect să-i taxați pe cei care plătesc deja

PNL, PSD şi UDMR negociază zilele acestea formarea noului guvern, iar pe masa de lucru se află ai multe propuneri din domeniul economic. Una dintre propuneri presupune renunţarea la cota unică de impozitare, măsură care nu este văzută cu ochi buni de mediul de afaceri din România.
Alina Andrei
11 nov. 2021, 10:51
Renunţarea la cota unică de impozitare nu este văzută cu ochi buni de mediul de afaceri: Este incorect să-i taxați pe cei care plătesc deja

Discuțiile din ultimele zile despre schimbări importante ale sistemului de taxare și impozitare din România nu sunt deloc binevenite, în opinia membrilor Confederației Patronale Concordia.

„Salariații și companiile se confruntă deja cu imense dificultăți venite din degradarea lanțurilor de aprovizionare, disponibilitatea forței de muncă și greutățile economice fără precedent generate de pandemia COVID-19. În acest climat de impredictibilitate accentuată, ultimul lucru de care avem nevoie este o necunoscută în plus, care poate cauza probleme semnificative. Ne dorim ca partidele politice să țină cont de aceste elemente în negocierile dintre ele”, au transmis membrii Confederației Patronale Concordia, care reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, cu o contribuție de 26% din în PIB și peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital autohton și străin.

Citeşte şi: Propunerile PSD pentru PNL şi UDMR: Creşterea salariului minim, a punctului de pensie şi a alocaţiilor, dar şi taxarea luxului. Grindeanu: Vrei iaht, plăteşti în plus!

Oamenii de afaceri lansează un apel la dialog pentru partidele politice.

„Sistemul fiscal din România este departe de a fi perfect, dar așa cum am spus de fiecare dată, ne dorim un dialog așezat care să pornească de la niște idei structurate și o analiză serioasă a posibilului impact. Această propunere ar trebui apoi urmată de discuții de profunzime cu fiecare sector important al economiei pentru a înțelege și mai bine efectele, urmat de alte propuneri și runde de discuții. Mai mult, orice se agreează ca parte a dialogului social din care fac parte toate sectoarele economice, ar trebui să intre în vigoare abia în anul următor și la minimum șase luni de la adoptare, pentru a sigura predictibilitatea atât de necesară” se mai arată în comunicatul membrilor Confederației Patronale Concordia.

„Înțelegem nevoia statului de a finanța cheltuieli în creștere inclusiv din cauza pandemiei, dar considerăm în continuare că există zone gri și negre ale economiei din care se pot colecta sume suplimentare de bani, prin digitalizarea și întărirea ANAF sau a Inspecției Muncii, acolo unde vorbim de munca la negru. De asemenea, vedem zone unde banii publici sunt alocați cu lejeritate și nu sunt cheltuiți cu foarte multă eficiență. Doar după ce aceste canale vor fi fost epuizate credem că se poate discuta despre o posibilă creștere a fiscalității și doar după ce economia va apuca să primească o gură de oxigen ulterior diminuării efectelor pandemiei”, mai spus oamenii de afaceri.

Membrii Concordia cred că intenția de a-i taxa pe cei care plătesc deja este incorectă, atâta timp cât există zone negre sau complet nefiscalizate ale economiei, iar asta ar descuraja atât angajații, cât și angajatorii din România.

Citeşte şi: Negocierile PNL-PSD-UDMR pentru formarea guvernului continuă joi cu temele Sănătate, Muncă, Cultură şi Mediul de Afaceri

PSD propune: renunţarea la cota unică de impozitare, reşterea salariului minim, a punctului de pensie şi a alocaţiilor. Grindeanu: Vrei iaht, plăteşti în plus!

Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, despre întâlnirea echipelor de negociere de la PNL, PSD şi UDMR, că s-a discutat despre tot ceea ce înseamnă lipsa resurselor bugetare şi a arătat că PSD doreşte majorările de pensii, alocaţii, şi a venit şi cu mai multe măsuri pentru a aduce bani la bugetul de stat, pentru a acoperi aceste cheltuieli.

”Vedem cu toţii cum scade nivelul de trai al românilor şi noi trebuie să venim cu venituri în plus la bugetul de stat nu doar să facem cheltuieli”, a spus Sorin Grindeanu, precizând că PSD susţine „creşterea salariului minim de la 1 ianurie, majorarea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei, să mărească cu 11 la sută punctul de pensie iar alocaţiile să crească conform legii”.

Grindeanu a precizat că soluţia propusă de PSD pentru creşterea veniturilor statului este ”taxarea luxului”.

”Vrei iaht, plăteşti în plus, vrei maşini de sute de mii de euro, plăteşti în plus”, a spus Sorin Grindeanu, citat de news.ro.

”De asemenea, ştim, tot pentru creşterea veniturilor, că România are cea mai mică rată de colectare de la nivelul UE, şi este necesar sp o corectăm”, a mai spus Sorin Grindeanu.

A treia soluţie pentru aducerea mai multor bani la buget este, potrivit lui Grindeanu, este combaterea evaziunii fiscale.

”Este inadmisibil şi acum, la ani buni, scanerele să stea nefolosite şi contrabanda este în floare în România”, a spus el.

Grindeanu a mai anunţat că PSD nu este de acord cu eliminarea facilităilor pentru cercetare, IT, toate aceste domenii ţinând economia în această perioadă.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București