Repartitoarele de costuri pentru energia termică ar putea dispărea. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România va cere parlamentului să modifice legislaţia care impune utilizarea repartitoarelor.
„Demersul nostru a fost generat de numeroasele sesizări sosite pe adresa asociaţiei în legătură cu costurile ridicate ale facturilor la căldură, din cauza faptului că mulţi proprietari din blocuri închid caloriferele şi mare parte din căldura apartamentelor încălzite se transferă către cele neîncălzite. APC România va sesiza Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în vederea iniţierii unui act normativ care să interzică folosirea acestor repartitoare în blocurile de locuinţe, având în vedere inechitatea creată de folosirea lor. Totodată, vom sesiza şi Curtea Constituţională, deoarece se încalcă o serie de drepturi fundamentale”, ne-a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC România. În memoriul care va fi înaintat preşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, ing. Lucian Săndulescu, expert în energie termică în cadrul APC România, atrage atenţia că legile favorabile pentru repartitoare sunt în contradicţie cu alte acte normative din legislaţia noastră, dar şi cu unele directive europene. „Scopul final este să se ajungă la scoaterea repartitoarelor. Anormalităţile acestora generează încălcarea principiului de funcţionare a condominiilor, dar şi transferul ilegal de costuri între consumatori, care produce supracosturi false. Mai mult, noua directivă UE admite şi alte posibilităţi de repartizare a consumului în afara repartitoarelor, însă Legea 121 din 2014, invocând această directivă, impune obligatoriu utilizarea acestora din 2016”, a precizat ing. Lucian Săndulescu, expert APC România, pentru ziarulring.ro.
Gabriel Ignat, directorul general al Electrocentrale Bucureşti-ELCEN, atrage atenţia că închiderea căldurii pentru a face economie scade debitele la distribuitorul de energie termică, răcind, astfel, caloriferele celor care vor să se încălzească.
„Repartitoarele au un impact psihologic la fel cum au avut şi contoarele de apă caldă-apă rece: în momentul în care omul vede că îi creşte consumul, mai opreşte din ele. Dar când se închid caloriferele, scade eficienţa sistemului. Mai grav mi se pare că s-a permis, în acelaşi bloc, ca unii să îşi monteze centrală proprie, iar alţii să fie în sistemul de termoficare centralizat. Blocul respectiv a fost dimensionat la un anumit consum, iar când îţi dispar consumatori, ceilalţi preiau costurile. Trebuie ca într-un condominiu să fie abordată o singură soluţie, ori sistem centralizat, ori centrale proprii”, a afirmat Gabriel Ignat, directorul general ELCEN.