Repartitoarele de căldură devin obligatorii de la începutul anului 2025. În București sunt peste 200.000 de proprietari care nu au instalat un astfel de aparat. Costurile de montare ale unui astfel de dispozitiv sunt de aproximativ 200 de lei. Ulterior, firmele care citesc repartitoarele cer în fiecare lună de la consumatori în jur de 7 lei pentru un singur calorifer.
De anul viitor, factura pentru încălzirea locuinței ar urma să fie calculată pe baza informațiilor transmise de repartitoarele montate pe calorifere. Administratorii de bloc spun că facturile se pot modifica în momentul în care întregul bloc își montează astfel de repartitoare.
„Pot crește prin repartizare un anumit apartament, pot crește, dar per total, pe clădire, pe branșament, nu există nici o clădire în toată existența sistemului în care să fi crescut consumul”, a spus Mihai Mereuță, reprezentant asociații de locatari, pentru Digi24.
Unii oameni sunt de acord cu repartitoarele, ele reprezentând și o metodă de economisire pentru cei cu venituri reduse.
În România, aproximativ un milion de locuințe sunt conectate la sistemul centralizat iar aproximativ jumătate dintre acestea nu au montate repartitoare pe calorifere.
Costurile de montare ale unui astfel de aparat sunt în medie 200 de lei, iar ulterior, firmele care citesc repartitoarele cer lunar de la consumatori, în medie, 7 lei pentru un singur calorifer.
Citește și: Cele șapte trucuri prin care să mențineți căldura în casă iarna. Facturile la gaze vor fi mult mai ieftine