REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ 2015: La unele dintre ele nu a luat nici un elev notă de trecere, iar la altele nu s-a prezentat niciunul dintre cei înscrişi. Chiar dacă la evaluarea naţională nu există prag de promovare, la liceu intrându-se şi cu media 4, este totuşi un semnal de alarmă faptul că în 10 localităţi niciun elev nu fost capabil sa obţină peste 6. Alte patru licee tehnologice au avut aceeaşi performanţă negativă, dar la examenul maturităţii: bacalaureat. De regulă, dacă poate fi o scuză, la acestea au fost şi foarte puţini elevi înscrişi.
ADMITERE LICEU 2015: Lista ruşinii
Începem „Lista ruşinii“ cu rezultatele de la evaluarea naţională, unde am analizat listele de la nu mai puţin de 265 de şcoli ieşene. Fără nici un elev admis este, surpriză, Şcoala „Ion Neculce“ din Iaşi, situată lângă Liceul „Miron Costin“ din cartierul Alexandru cel Bun. Aici s-au înscris şase elevi, dar nici unul nu a promovat. Urmează Şcoala Alexeni (comuna Ţibana), unde din patru elevi înscrişi nu s-a prezentat la examen niciunul, Şcoala Budăi (Podu Iloaiei), unde toţi cei cinci elevi înscrişi au picat, Şcoala Crucea (comuna Lungani), unde, din 17 elevi înscrişi, unul a reuşit să ia media 3,10, restul având medii între 1.00 şi 2.00. Urmează Şcoala Dumitreştii Gălăţii (comuna Schitu Duca), unde s-au înscris doi elevi dar nu s-a prezentat la probe niciunul. Lista continuă cu Şcoala Frăsuleni (comuna Victoria), unde au fost doi elevi înscrişi, ambii picaţi, Şcoala Horleşti, cu trei înscrişi, toţi respinşi, Şcoala Roşu (comuna Răducăneni), unde din cei patru elevi nu a luat niciunul examenul, şi Şcoala Runcu (comuna Ţibana), unde din opt elevi înscrişi nu a luat niciunul examenul.
Alte situaţii inedite la EVALUAREA NATIONALA SI BAC 2015
O situaţie inedită s-a înregistrat în satul Mănăstirea, din comuna Dagâţa, unde din cei 17 elevi înscrişi la examen a luat doar unul evaluarea naţională, cu media 7,32, restul căzând, având medii sub 6. O situaţie oarecum similară este şi la Săveni (comuna Gropniţa), unde din 20 de elevi au laut examenul doar 3. Alte cazuri cu clase aproape întregi căzute mai întâlnim şi la Verşeni (comuna Mirosloveşti), unde din 20 de elevi doar 5 au luat medie de trecere, la Uda (comuna Tătăruşi), unde din 17 elevi au luat doar 2, la Slobozia Deal (comuna Voineşti), unde din 20 de elevi au luat examenul 4 elevi, Rădeni (comuna Roşcani), unde din 20 au luat 5, la Buznea (comuna Ion Neculce), unde din 20 au luat 6, şi la şcolile Dagâţa şi Ruginoasa, unde din cei 20 de absolvenţi de gimnaziu au reuşit 7.
Dezastrul de la bacalaureat
La examenul de bacalaureat, lista cu şcoli fără elevi admişi este mai scurtă decât cea de la Evaluarea Naţională, însă mai lungă ca cea de anul trecut, când doar trei şcoli au avut promovabilitate 0. anul acesta am identificat patru şcoli cu această „performanţă“. Începem cu Liceul Tehnologic Holboca, unde s-au înscris doar doi elevi şi au căzut amândoi. Această unitate şcolară are o tristă tradiţie negativă în privinţa ratei de promovare zero, pe care a avut-o ani la rând. Anul trecut părea că tradiţia s-a rupt aici, o elevă promovând, dar iată că în acest an rezultatele dezamăgitoare au revenit.
Urmează Liceul Tehnologic Lespezi, unde din cei cinci absolvenţi nu a luat bacalaureatul niciunul, apoi Liceul Tehnologic Lungani, unde erau patru înscrişi, căzând toţi, şi Liceul Tehnologic Tătăruşi, unde s-au înscris cei mai mulţi absolvenţi, şapte, niciunul nereuşind însă să obţină notă de trecere. O situaţie deosebită s-a înregistrat la Şcoala Postliceală Sanitară „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Paşcani, unde din 10 înscrişi a luat examenul un singur elev, cu media 6,86. Cazuri similare mai întâlnim şi la Liceul Tehnologic Cozmeşti, unde din cinci elevi doar unul singur a fost admis, la Fântânele, unde din 10 doar 3 au reuşit să ia o notă de trecere, şi Mogoşeşti, unde din şase elevi au luat doar 2 examenul.
REZULTATE BAC 2015: Promovabilitatea a crescut, după contestaţii
În cursul zilei de vineri s-au afişat şi rezultatele finale la examenul de bacalaureat. Din cele 1.997 de contestaţii, au fost modificate în minus 171 de note, iar 681 au fost mărite. De asemenea, există şi 14 elevi care au avut ghinionul sa li se scadă nota sub cinci. În urma contestaţiilor, un număr de 25 de elevi au obţinut note de 10 la disciplina cu nota contestată. În concluzie, în urma reevaluării tezelor, 76 de candidaţi au promovat examenul de bacalaureat, 31 dintre aceştia au avut media generală cuprinsă între 5 şi 5,99 iar restul o notă mai mică decât 5 la o disciplină. Procentul de promovabilitate a crescut în urma contestaţiilor la 77, 68, faţă de 76,35, cât a fost înainte de contestaţii.
De asemenea, doar trei licee din judeţ au obţinut o promovare de 100%: este vorba de Colegiul Naţional, Colegiul „Negruzzi“ şi Colegiul „Eminescu“. „Apreciem ca element pozitiv creşterea procentului, care conferă o imagine bună a rezultatelor elevilor ieşeni. S-au remarcat numeroase creşteri de note, multe în zona 8-9, la discipline umaniste, la care pot apărea nunanţe diferite în aprecierea lucrării în ansamblu. Liceele bune au confirmat încă o dată valoarea şi tradiţia, iar în cazul liceelor cu rezultate modeste este de precizat că multe dintre ele sunt în proces de transformare în şcoli profesionale, se afla în mediul rural, şi explicaţia ţine de contextul în care s-a acceptat accesul la liceu cu note extrem de mici, care au dus la acest rezultat previzibil. ISJ Iaşi va continua demersul de întărire a liceelor tehnologice cu potenţial, şi de susţinere a învăţământului profesional ca alternativă de pregătire în domenii practice, cu şanse de încadrare pe piaţa muncii pentru absolvenţi. Încercăm să facem împreună cu Primăria şi anul acesta o premiere a copiilor cu medii de 10 la bacalaureat şi evaluarea naţională, vrem să păstrăm tradiţia“, a declarant Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
Sursa: ziaruldeiasi.ro