REPARTIZARE LICEE 2024. Admiterea la liceu se face în funcție de medii și, chiar dacă repartizarea se face computerizat, e necesar ca toți să știe cum se calculează media de admitere la liceu în 2024.
Așadar, media de admitere la liceu se face ținând cont de media generală la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
REPARTIZARE LICEE 2024. Media din anii de gimnaziu a fost scoasă din formula mediei pentru admiterea la liceu, iar admiterea se face doar pe baza mediei de la Evaluarea Națională.
REPARTIZARE LICEE 2024. Elevii care au făcut cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut Evaluarea Națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei generale la Evaluarea Națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limba și literatura maternă. Pentru a putea acest lucru, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor trebuie să completeze o declarație după modelul prevăzut în anexa 5., ce însoțește fișa de înscriere. Elevii care au optat pentru stabilirea mediei la Evaluare fără proba la limba maternă nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceu în clase cu predare în limbile minorităților naționale.
1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv si pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finala de admitere se calculeaza astfel:
(3 APT + MA)/4 = MFA,
unde: APT = nota finala la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculata conform Punctului I);
MFA = media finala de admitere.
2. Pentru profilul teologic, media finala de admitere se calculeaza astfel:
(APT + MA)/2 = MFA,
unde: APT = nota finala la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculata conform Punctului I);
MFA = media finala de admitere.
3. Pentru profilul militar, media finala de admitere se calculeaza astfel:
0,2 MA + 0,8 NP = MFA,
unde: NP = nota la proba de verificare a cunostintelor la disciplinele Limba si literatura romana si
Matematica;
MA = media de admitere (calculata conform Punctului I);
MFA = media finala de admitere.
La admiterea la liceu în 2024, media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a va fi primul criteriu de departajare pentru elevii cu medii egale de admitere.
Astfel, în cazul în care doi candidati au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:
a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.
b) nota obtinută la proba de limba și literatura romană din cadrul Evaluării Naționale;
c) nota obtinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale;
d) nota obtinută la proba de limba maternă din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limba maternă, susținută conform prevederilor Art.10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;
Dacă la o unitate de invatamant, pe ultimul loc, exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere, precum si toate mediile mentionate la punctele a)-d) egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata.
Orice optiune gresita poate conduce la o repartizare nedorita! Numarul redus de optiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizata a candidatului!
Completarea fiselor de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a care doresc sa participe la admitere in alt judet si depunerea/transmiterea fiselor, conform procedurii stabilite de Comisia nationala de admitere
NOTA: 1) Candidatii nerepartizati pe locurile speciale pentru rromi si candidatii nerepartizati pe locurile distinct alocate in unitatile de invatamant de masa candidatilor cu CES, precum si cei care au fost repartizati dar care solicita, in scris, renuntarea la locul pe care au fost repartizati, care doresc sa participe la etapa de repartizare computerizata si admitere in invatamantul liceal pentru candidatii din seria curenta, precum si pentru cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2024-2025, completeaza optiunile in perioada 19 – 22 iulie 2023.
2) Candidatii care au participat la prima etapa de admitere in invatamantul profesional si dual si care nu au fost admisi, completeaza optiunile in fisele de inscriere in perioada 20 – 21 iulie 2024.