Repartizarea IMIGRANŢILOR pe COTE în ţările UE divizează blocul comunitar

În urma valului de imigranți ilegali care continuă să debarce în număr mare în porturile din Italia, președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, va propune miercuri un plan de acțiune a cărui idee de bază este repartizarea acestor refugiați pe 'cote' între statele Uniunii Europene, inițiativă ce divizează blocul comunitar, relatează agențiile AFP și Reuters, citată de Agerpres. 
Iulian Tudor
11 mai 2015, 14:35
Repartizarea IMIGRANŢILOR pe COTE în ţările UE divizează blocul comunitar

În timp ce Italia, Germania, Austria și Franța agreează această inițiativă ce invocă ‘solidaritatea’ europeană, Marea Britanie și Ungaria se declară împotriva ei. ‘Cred că este normal să existe o repartizare a solicitanților de azil între diferitele țări ale Uniunii Europene și este normal ca Europa să aibă o politică în materie de azil’, a spus luni ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, la postul de radio RTL.

În schimb, premierul ungar Viktor Orban a calificat vineri această inițiativă drept ‘incorectă și indecentă’. ‘Este o idee nebunească să lași refugiații să-ți intre în țară, în loc să-ți aperi granițele, iar apoi să spui o să-i redistribui către voi’, a punctat șeful executivului maghiar.

Dar nu numai unele state membre ale UE se opun propunerii lui Juncker, ci și grupul Partidului Popular European (PPE), din care face și el parte. ‘Respingem această abordare, întrucât ea va agrava problema’, a avertizat liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. De altfel, grupul PPE a reușit să obțină scoaterea oricărei referiri la imigrația economică în rezoluția pe acest subiect adoptată de legislativul european, care astfel este consacrată exclusiv preluării refugiaților, potrivit Agerpres.

Imigranții pe motive economice trebuie respinși, iar procedurile de retrimitere a acestora în țările lor trebuie accelerate, ‘în caz contrar vom pierde orice sprijin popular în ceea ce privește refugiații’, a avertizat Weber.

Totuși, conform surselor AFP, Juncker nu a ținut cont de opinia propriului grup politic și nici de opoziția mai multor comisari europeni și ar fi menținut în planul de acțiune propunerea privind acceptarea imigrației economice.

Între timp, autoritățile de la Roma și mass-media italiană consideră că repartizarea obligatorie a refugiaților între statele membre ale UE este deja obținută. Totuși, conform unei surse consultate de AFP, caracterul obligatoriu al acestei prevederi nu este încă definitivat, întrucât unii comisari insistă ca repartizarea refugiaților între statele europene să se facă pe bază voluntară.

Cote de refugiaţi propoţionale cu PIB-ul ţării care îi primeşte

În ceea ce privește stabilirea ‘cotelor’ de refugiați pentru fiecare țară în parte, conform proiectului respectivului plan aceasta ar urma să se calculeze ținând cont de PIB-ul fiecărei țări, de populația ei, de rata șomajului și numărul de refugiați deja găzduiți.

Conform Reuters, pe lângă redistribuirea refugiaților aflați în prezent țările din sudul Europei — în special Italia — către toate celelalte țări din blocul comunitar, Comisia condusă de Juncker ar urma să ceară guvernelor naționale să preia și din milioanele de refugiați sirieni care au fugit din calea războiului civil din țara lor și se află în prezent în statele vecine Siriei. De asemenea, ar urma să se solicite statelor membre să faciliteze imigrația legală în UE pentru refugiații care dețin o calificare.

Potrivit Eurostat, numărul total al solicitanților de azil în țările Uniunii Europene a ajuns anul trecut la circa 626.000. Numai în Italia au debarcat în ultimele luni peste 90.000 de imigranți clandestini proveniți din țările Africii și Orientului Mijlociu. Aceștia profită de lipsa unei autorități statale în Libia și, cu ajutorul traficanților care le pun la dispoziție diverse ambarcațiuni, pleacă de aici către Europa traversând Marea Mediterană.

Comisia Europeană are în vedere și inițierea unei operațiuni militare pentru neutralizarea bărcilor imigranților. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, se va afla săptămâna aceasta la sediul ONU din New York pentru a convinge Consiliul de Securitate să aprobe o rezoluție care să autorizeze o astfel de operațiune. Însă Rusia, țară ce are drept de veto în Consiliul de Securitate, nu s-a arătat până în prezent favorabilă unei asemenea rezoluții.

DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
“A murit exact așa cum a visat”. Teo Trandafir, mărturisire tulburătoare despre Silviu Prigoană
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Mii de persoane evacuate în sudul Spaniei din cauza precipitațiilor torențiale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei