Mai multe ţări europene au refuzat însă ca aeronava preşedintelui Boliviei să intre în spaţiul lor aerian, după ce s-a zvonit că în avionul prezidenţial s-ar afla şi Edward Snowden, americanul acuzat de spionaj în Statele Unite.
Franţa şi Portugalia au refuzat ca aeronava liderului bolivian să le survoleze spaţiul aerian. „După comunicarea cu unele autorităţi, am aflat că existau unele suspiciuni nefondate referitoare la faptul că domnul Snowden s-ar afla la bordul acelui avion”, care venea din Rusia, a declarat presei boliviene David Choquehuanca, şeful cancelariei preşedintelui Evo Morales.
Pînă la urmă, avionul lui Morales a fost primit de austrieci, pe Aeroportul Internaţional din Viena. Autorităţile locale au confirmat că Snowden nu este la bord.
Zvonul ar fi pornit după ce liderul bolivian, care s-a aflat într-o vizită oficială la Moscova, a afirmat că este dispus să-i acorde azil fugarului american care a dezvăluit modul de operare al celui mai extins program de supraveghere electronică pe Internet şi pe telefoanele mobile făcut de Statele Unite.
Bolivia califică blocarea avionului său prezidenţial la Viena drept un „act de agresiune”, după cum a declarat, miercuri, la Geneva ambasadorul Boliviei la ONU, Sacha Llorenti, adăugând că ţara sa a declanşat deja o „procedură”. „Vieţile preşedintelui, delegaţiei sale şi echipajului avionului au fost puse în pericol”, a continuat diplomatul, adăugând că au fost „încălcări ale normelor de drept internaţional”.
„Am pus deja în aplicare o procedură pentru a denunţa aceste fapte în faţa secretarului general al ONU”, a adăugat Llorenti.