Militarii vor efectua, joi, o repetiţie generală pe terenul de instrucţie Ghencea, iar vineri la Arcul de Triumf, acolo unde va avea loc, pe 1 decembrie, defilarea propriu-zisă a detaşamentelor şi expunerea tehnicii din dotarea MApN, MAI, SRI şi SPP.
Persoanele care vor să-i vadă pe militari înainte de Ziua României şi să evite, astfel, aglomeraţia de duminică sunt aşteptaţi vineri la Arcul de Triumf, unde se va efectua ultima repetiţie similară paradei din 1 Decembrie. La parada din acest an, peste 30 de aeronave vor survola şi aproximativ 2.000 de angajaţi ai MApN, MAI, SRI şi SPP vor defila sub Arcul de Triumf.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat deja că în acest an, de Ziua Naţională, românii se vor bucura de cea mai fastuoasă paradă militară din ultimii 20 de ani.
„În acest an se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la 1918 şi cred că un eveniment de o asemenea importanţă trebuie sărbătorit cum se cuvine. De aceea, în colaborare cu celelalte structuri ale statului – MAI, SRI, SPP şi toate celelalte instituţii care cooperează în vederea realizării acestui eveniment – vom realiza cea mai mare paradă militară de după ’90„, a declarat ministrul Apărării, Mircea Duşa, potrivit Agerpres.
Ministrul Duşa a adresat invitaţia de a participa la parada militară de la Bucureşti şi unor subunităţi ale armatelor statelor membre NATO sau din Uniunea Europeană.
„Ca o noutate, la parada militară din acest an vor fi invitate şi subunităţi din armatele statelor prietene din NATO, din Uniunea Europeană. Din câte ştiu, deja au confirmat participarea subunităţi din armata Statelor Unite, armata Poloniei, Turciei şi Franţei. Şi ei vor defila (n.r – alături de militarii români). De asemenea, vom avea şi tehnică militară de la Forţele Terestre şi Forţele Aeriene. Sper ca şi timpul să fie unul frumos şi invit de pe acum românii să participe la parada militară pe care o vom organiza de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României„, a mai precizat Mircea Duşa.
Pentru parada militară din acest an, Guvernul a alocat peste 4,5 milioane de lei.
Anul trecut, parada militară a fost una restrânsă, din cauza posibilităţilor financiare reduse, cheltuindu-se pentru acest eveniment aproximativ 850.000 de lei. De asemenea, de la evenimentul organizat în 2012, tot din cauza restricţiilor bugetare, a lipsit din defilare tehnica grea, cum ar fi maşina de luptă a infanteriei – 84 M „Jderul”, transportorul amfibiu B 33 „Zimbrul”, tancul TR 85 M1 „Bizonul”, sistemul de artilerie LAROM sau „Ghepardul”.
În fiecare an, la parada de 1 Decembrie, cei prezenţi pot asista la un show aviatic cu avioane de luptă – MIG 21 Lancer, dar şi de elicoptere, precum IAR 330 Puma. De asemenea, din programul paradei nu lipsesc defilările tuturor categoriilor de forţe din MApN, precum şi cele care aparţin MAI, SRI şi SPP.