Întrebat cum comentează afirmaţiile reprezentanţilor PSD, că Mihai Răzvan Ungureanu este un personaj toxic şi că propunerea lui Iohannis este nelagală, Blaga a răspuns că nu comentează punctul de vedere al PSD, dar le transmite social-democraţilor „să nu uite că întotdeauna şefii serviciilor au venit din opoziţie”.
Blaga a mai spus că Ungureanu este „un om care are multă experienţă în zona respectivă”, în condiţiile în care a mai condus Serviciul de Informaţii Externe.
„Cred că nu numai grupul nostru parlamentar PNL va vota, cred că va trece prin Parlament. Eu sunt convins că vin voturi şi din partea PSD, sunt oameni lucizi acolo, aţi văzut şi ieri la Strategia de securitate naţională”, a mai spus Blaga.
Liderul PNL a precizat că nu a avut discuţii cu premierul Gabreil Oprea pe această temă, dar că va discuta „cu toată lumea”.
Senatorul PSD Daniel Savu, membru al Comisiei SRI, a acuzat „dorinţa de putere” a preşedintelui Klaus Iohannis prin nominalizarea liberalului Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, spunând că şeful statului nu respectă cutuma ca şefii de servicii să fie unul din Opoziţie, al doilea de la Putere. Mai mult, Savu a spus că atât şeful SRI, Eduard Hellvig, cât şi MRU, nominalizat la SIE, au legătură cu Fundaţia Soros.
„Ca senator PSD sunt total nemultumit de dezechilibrul pe care il creeaza domnul Iohannis prin faptul că numeste doi din PNL ca sefi ai serviciilor secrete. Cred ca e o revansa a domnului lui Iohannis pentru că domnul Ponta nu si-a dat demisia. (…) eu sigur voi vota impotriva sigur. Eu voi vota impotriva domnului Ungureanu pe care il consider extrem toxic pentru Romania”, a mai spus Savu.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, miercuri, pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) pe Mihai-Răzvan Ungureanu, informând cele două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Conform prevederilor constituţionale, Klaus Iohannis „i-a înştiinţat, printr-o scrisoare oficială, pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens”, precizează sursa citată.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, că propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, care l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, este ilegală din punct de vedere procedural, el susţinând şi că premierul Ponta „nu ştie nimic şi nu a fost consultat”.
El a mai spus că, pe lângă faptul că propunerea preşedintelui nu este legală din punct de vedere procedural, „se strică o tradiţie”.
„S-a stricat şi o tradiţie – ca unul din şefii serviciilor de informaţii să fie de la opoziţie, altul să fie de la putere. Noi nu ne-am bătut foarte tare să avem şef la SIE”, a mai afirmat liderul senatorilor PSD.
Sârbu a mai susţinut că nici premierul Victor Ponta, nici PSD nu au fost consultaţi de către Iohannis în legătură cu propunerea pentru şefia SIE şi că parlamentarii social-democraţi nu vor vota pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE.
Constituţia prevede, la art. 65, alin. 2, lit. h: „Camerele Parlamentului îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune pentru numirea, la propunerea preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii”.
În Legea de funcţionare a SIE, din 1998, care este însă neactualizată, este menţionat: „conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea preşedintelui României”.
Postul de director al SIE este vacant din 22 septembrie 2014, când Teodor Meleşcanu a demisionat din această funcţie pentru a candida la alegerile prezidenţiale.
Mihai-Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi director al Serviciului de Informaţii Externe al României în perioada 2007-2012. El a fost premier între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012.
Mihai Răzvan Ungureanu este senator de Arad, mandat obţinut din partea ARD, prin redistribuire, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. În septembrie 2012, Ungureanu s-a înscris în partidul Forţa Civică, unde a candidat la preşedinţia partidului. Mai apoi, a alipit partidul la Alianţa România Dreaptă (ARD), formată din PDL şi PNŢCD. După alegerile parlamentare din 2012, ARD s-a dizolvat. În martie 2013, Forţa Civică şi PNŢCD au reînfiinţat Alianţa Dreptate şi Adevăr.