Cunoscut drept Valles Marineris, canionul brăzdează regiunea ecuatorială de planeta Marte pe o lungime de 4.000 de kilometri. Canionul este lat de 200 de kilometri și adânc de șapte, după cum transmite NASA, citată de Daily Mail.
Fotografiile au fost făcute de o sondă care spionează Marte din 2006 cu o cameră de foarte mare rezoluție. Cercetătorii înclină să creadă că nu apa a modelat această formă gigantică de relief, cum s-a întâmplat cu Marele Canion din Arizona, ci o serie de erupții vulcanice pe măsură.
Citeşte şi Elon Musk face un anunţ revoluţionar: „În 2026 vor ajunge primii oameni pe Marte”
Sonda care a făcut posibilă publicarea acestor imagini fotografiază Planeta Roşie încă din 2006. Pozele sunt de foarte bună calitate, în ciuda faptului că sunt realizate de la o distanţă de aproximativ 300 de kilometri.
Miliardarul Elon Musk anunţa recent că în 2026 am putea vedea multiple rachete cu oameni care pleacă spre Marte și apoi din ce în ce mai multe. În funcție de ce vor realiza pe Marte primii pionieri, se vor continua sau nu planurile de a dezvolta o colonie pe Marte. Pionierii vor fi nevoiți să descarce toate echipamentele, să le instaleze și să își asigure pe Marte condiții de trai. Tot ei ar trebui să pună bazele unei fabrici de producere a combustibilului pentru rachete.
Această fabrică va fi greu de construit în condițiile ostile de pe Marte, dar este esențială în proiect. Doar așa se poate garanta că astronauții se pot întoarce acasă în viață. Fabrica se va folosi de apa înghețată de pe Marte și moleculele de dioxid de carbon din atmosfera foarte subțire a planetei, pentru a crea oxigen lichid, drept combustibil.
După acest pas, ar urma dezvoltarea coloniei fizice, cu habitate permanente, case verzi și sisteme pentru susținerea vieții. De la un mic centru, s-ar putea dezvolta mici comunități, apoi chiar orașe marțiene.
The Grand Canyon is cool and all, but check out the Valles Marineris Canyon on Mars. pic.twitter.com/rNYmlkoQye
— USA TODAY (@USATODAY) January 11, 2021