Mihai Seplecan şi deputatul Radu Zlati l-au acuzat pe Tiberiu Niţu că a clasat dosarul în care era depusă o plângere penală pe numele premierului pentru abuz în serviciu privind blocarea alegerilor parţiale, deşi trei instanţe au decis că legea a fost încălcată.
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a reacţionat miercuri şi a adresat Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a declanșa verificări pentru a se stabili dacă declarațiile liberalilor aduc atingere independenței justiției.
Radu Zlati consideră însă eronat demersul ministrului Justiţiei.
„PNL a arătat întotdeauna cuviinţă şi respect la adresa hotărârilor judecătoreşti. Pe de altă parte, şeful domnului Cazanciuc a demonstrat nu o dată, prin declaraţii publice, o atitudine ireverenţioasă faţă de actul de justiţie, fapt constatat chiar de către CSM. Cazanciuc a omis în acele împrejurări să se manifeste public, fie şi doar în calitate de membru al CSM. În consecinţă, salut intervenţia domnului ministru, sperând pentru dânsul că va fi începutul unei atitudini proactive şi neutre, chiar dacă, în cazul meu şi al domnului Seplecan, poziţia domniei sale este una eronată”, a susținut Radu Zlati.
Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM după declaraţiile unor lideri PNL despre Tiberiu Niţu
Acesta subliniază că nici el, nici colegul lui Seplecan nu am comentat o hotărâre judecătorească sau activitatea unei instanţe judecătoreşti, ci activitatea unor procurori, activitate pe care o presupuneam părtinitoare. Iar eu, personal, doream şi doresc să aflu din partea CSM dacă presupunerile noastre sunt corecte sau nu.
„Iar în cazul în care presupunerile noastre s-ar dovedi corecte, consider că demisia sau demiterea Procurorului General ar fi un act în limitele bunului simţ”, a adaugat Zlati.
Deputatul PNL afirmă că procurorii ar trebui să reprezinte interesele generale ale societăţii, adică să apere interesele, ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
„A vorbi despre acţiunile unui procuror nu înseamnă să ataci Justiţia, din simplul motiv că actul de justiţie nu se realizează prin instituţia procurorului, ci prin aceea a judecătorului, conform Constituţiei. CSM nu s-a autosesizat la declaraţiile mele şi ale domnului Seplecan, pentru că nu avea de ce să se autosesizeze. Noi nu am atacat şi nu am încercat să influenţăm actul de justiţie. Dimpotrivă, îl doream eliberat de eventualele presiuni venite din lăuntrul sistemului judiciar”, a arătat el.
La rândul său, preşedintele CJ Cluj, liberalul Mihai Seplecan, îi cere ministrului Justiţiei să îşi dea demisia.
„După Procurorul General Tiberiu Niţu, vine şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc să ne arate că Legea poate fi folosită în interes de familie. Mai întâi, Tiberiu Niţu, colegul de facultate al premierului cu dosar penal, a fost amabil să ignore trei decizii de instanţă judecătorească prin care se confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. Mai mult, procurorul şef nu a răspuns în termenul legal, conform prevederilor legii, contestaţiei depuse de mine.
Acum vine verişorul Robert Cazanciuc să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanşarea de verificări pentru a se stabili dacă recentele mele declaraţii cu privire la modul în care şi-a făcut datoria faţă de Lege colegul de facultate Niţu, faţă de vărul Ponta, aduc atingere independenţei Justiţiei. Şi cui i se adresează această cerere? Preşedintelui CSM, Marius Badea Tudose, fost coleg de generaţie cu Victor Ponta, Tiberiu Niţu şi Robert Cazanciuc. Constat cam multă „amiciţie” la nivel înalt în Justiţie”, susţine Mihai Seplecan.
Preşedintele CJ Cluj adaugă că „declaraţiile care aduc atingere justiţiei în viziunea vărului-ministru” sunt cu „privire la faptul că procurorul de caz nu poate înfrânge decizii, chiar dacă nu definitive, ale unor instanţe”.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, joi, că a sesizat Inspecţia judiciară să verifice o posibilă atingere adusă independenţei procurorilor şi independenţei sistemului judiciar ca urmare a declaraţiilor făcute de unii liderii PNL despre procurorul general Tiberiu Niţu.