REPLICA PNL după ce ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a sesizat CSM

Preşedintele CJ Cluj, liberalul Mihai Seplecan, îi cere ministrului Justiţiei să îşi dea demisia după ce Robert Cazanciuc a cerut CSM să cerceteze declaraţiile membrilor PNL la adresa procurorului general Tiberiu Niţu. La rândul său, deputatul PNL Radu Zlati susține că iniţiativa lui Cazanciuc privind sesizarea CSM este una eronată.
Iulian Tudor
13 aug. 2015, 11:27
REPLICA PNL după ce ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a sesizat CSM

Mihai Seplecan şi deputatul Radu Zlati l-au acuzat pe Tiberiu Niţu că a clasat dosarul în care era depusă o plângere penală pe numele premierului pentru abuz în serviciu privind blocarea alegerilor parţiale, deşi trei instanţe au decis că legea a fost încălcată. 

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a reacţionat miercuri şi a adresat Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a declanșa verificări pentru a se stabili dacă declarațiile liberalilor aduc atingere independenței justiției.

Radu Zlati consideră însă eronat demersul ministrului Justiţiei. 

„PNL a arătat întotdeauna cuviinţă şi respect la adresa hotărârilor judecătoreşti. Pe de altă parte, şeful domnului Cazanciuc a demonstrat nu o dată, prin declaraţii publice, o atitudine ireverenţioasă faţă de actul de justiţie, fapt constatat chiar de către CSM. Cazanciuc a omis în acele împrejurări să se manifeste public, fie şi doar în calitate de membru al CSM. În consecinţă, salut intervenţia domnului ministru, sperând pentru dânsul că va fi începutul unei atitudini proactive şi neutre, chiar dacă, în cazul meu şi al domnului Seplecan, poziţia domniei sale este una eronată”, a susținut Radu Zlati.

Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM după declaraţiile unor lideri PNL despre Tiberiu Niţu

Acesta subliniază că nici el, nici colegul lui Seplecan nu am comentat o hotărâre judecătorească sau activitatea unei instanţe judecătoreşti, ci activitatea unor procurori, activitate pe care o presupuneam părtinitoare. Iar eu, personal, doream şi doresc să aflu din partea CSM dacă presupunerile noastre sunt corecte sau nu.

„Iar în cazul în care presupunerile noastre s-ar dovedi corecte, consider că demisia sau demiterea Procurorului General ar fi un act în limitele bunului simţ”, a adaugat Zlati.

Deputatul PNL afirmă că procurorii ar trebui să reprezinte interesele generale ale societăţii, adică să apere interesele, ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Robert Cazanciuc critică PNL după atacurile la adresa Procurorului General: Vor să SUBORDONEZE justiţia

A vorbi despre acţiunile unui procuror nu înseamnă să ataci Justiţia, din simplul motiv că actul de justiţie nu se realizează prin instituţia procurorului, ci prin aceea a judecătorului, conform Constituţiei. CSM nu s-a autosesizat la declaraţiile mele şi ale domnului Seplecan, pentru că nu avea de ce să se autosesizeze. Noi nu am atacat şi nu am încercat să influenţăm actul de justiţie. Dimpotrivă, îl doream eliberat de eventualele presiuni venite din lăuntrul sistemului judiciar”, a arătat el.

La rândul său, preşedintele CJ Cluj, liberalul Mihai Seplecan, îi cere ministrului Justiţiei să îşi dea demisia.

După Procurorul General Tiberiu Niţu, vine şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc să ne arate că Legea poate fi folosită în interes de familie. Mai întâi, Tiberiu Niţu, colegul de facultate al premierului cu dosar penal, a fost amabil să ignore trei decizii de instanţă judecătorească prin care se confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. Mai mult, procurorul şef nu a răspuns în termenul legal, conform prevederilor legii, contestaţiei depuse de mine.

Acum vine verişorul Robert Cazanciuc să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanşarea de verificări pentru a se stabili dacă recentele mele declaraţii cu privire la modul în care şi-a făcut datoria faţă de Lege colegul de facultate Niţu, faţă de vărul Ponta, aduc atingere independenţei Justiţiei. Şi cui i se adresează această cerere? Preşedintelui CSM, Marius Badea Tudose, fost coleg de generaţie cu Victor Ponta, Tiberiu Niţu şi Robert Cazanciuc. Constat cam multă „amiciţie” la nivel înalt în Justiţie”, susţine Mihai Seplecan.

Preşedintele CJ Cluj adaugă că „declaraţiile care aduc atingere justiţiei în viziunea vărului-ministru” sunt cu „privire la faptul că procurorul de caz nu poate înfrânge decizii, chiar dacă nu definitive, ale unor instanţe”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, joi, că a sesizat Inspecţia judiciară să verifice o posibilă atingere adusă independenţei procurorilor şi independenţei sistemului judiciar ca urmare a declaraţiilor făcute de unii liderii PNL despre procurorul general Tiberiu Niţu.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'