REPLICA şefului ANAF la criticile senatorilor: „Convocarea mea la comisie era neavenită”

Şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a reacţionat, joi, după ce senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au criticat absenţa acestuia de la audieri, transmiţându-i că ei "nu sunt la cheremul lui". Diaconu a explicat de ce a considerat că nu e nevoie să meargă la comisie. 
Ionela Marcu
16 apr. 2015, 12:59
REPLICA şefului ANAF la criticile senatorilor:

Șeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a fost aşteptat, joi, la audieri, la ședința Comisiei de Buget – Finanțe din Senat, însă acesta nu s-a prezentat.

Diaconu a explicat, într-un comunicat de presă, de ce nu a onorat invitaţia de a merge la audieri.

„Pe ordinea de zi a respectivei comisii, conform adresei primite, se afla proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală. În condițiile în care inițiativa legislativă aparține exclusiv Ministerului Finanțelor Publice, ANAF a participat la aceste dezbateri prin specialiștii pe care i-am desemnat. Procesul legislativ este coordonat în cadrul ministerului de un alt secretar de stat prezent în toate situațiile de acest gen, care a fost informat asupra neparticipării mele și cu privire la experții noștri care vor asigura suportul de specialitate.

În al doilea rând, legat de „discuția pe baza sesizărilor cu privire la controalele efectuate de ANAF, având drept consecință închiderea activității unor operatori economici”, așa cum este precizat în invitația primită, vreau să subliniez din nou câteva aspecte:

1. ANAF a informat în mod repetat că acele cazuri mediatizate excesiv, în care publicul a fost informat că s-au „închis” afaceri pentru 2-3 lei găsiți în plus în casă, sunt pure invenții.

CITEŞTE ŞI Şeful ANAF, pus la zid de parlamentari: „Nu suntem la CHEREMUL lui. Îl vom anunţa pe premier” VIDEO

2. Consider că această convocare a președintelului ANAF de către Comisia parlamentară a Senatului, pe marginea acestor invenții, este neavenită în contextul politicii guvernamentale actuale de combatere fermă a evaziunii fiscale.

3. ANAF este o agenție care aplică legea. Nu face legi și nu are voie să acționeze altfel, în desfășurarea activității, decât respectând fără excepție prevederile legale aflate în vigoare. Prin urmare, orice încercare de a trage la răspundere persoane sau instituții care nu fac decât să aplice legea, făcută de cei în drept, nu este altceva decât un exercițiu de imagine.

Rămân pe deplin încrezător în rolul fundamental al instituțiilor statului, inclusiv al Senatului României, în demersul nostru de combatere a evaziunii fiscale care este o premisă obligatorie pentru orice măsură de relaxare fiscală, menită să întărească mediul de afaceri și să asigure un cadru concurențial onest și real. „, susţine Gelu Ștefan Diaconu.

Șeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a fost invitat, joi, la ședința Comisiei de Buget – Finanțe din Senat,  însă acest nu a venit la discuţii.

Președintele comisiei, social-democratul Viorel Arcaş, a criticat neseriozitatea şefului ANAF şi a precizat că îl va anunța pe premierul Victor Ponta în legătură cu această situație. 

L-am așteptat peste 45 de minute să vină, n-a venit. (…) Nu a anunţat că nu poate veni, n-a venit pur şi simplu şi noi nu putem să așteptăm. O să-l anunțăm inclusiv pe primul ministru, să vedem ce măsuri se vor lua. Noi nu putem sta la cheremul domnului Diaconu să vină când vrea şi nici măcar să nu ne anunţe. Sigur va fi rechemat dacă nu se vor lua alte măsuri”, a spus senatorul PSD.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce a pățit un șofer de Tesla în București, care avea 0% baterie. Stația de încărcare era blocată de o altă mașină. Ce a urmat l-a lăsat mască: ”Mi se pare foarte tare”
Capital.ro
Se renunță complet la mașinile pe benzină. Decizia istorică îi va lua pe șoferi pe nepregătite
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Sebastian Burduja, despre capacitatea de stocare de gaze naturale: „Ne vom atinge limita cu două luni ÎNAINTE de termen”
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Celebrul medic ne-a părăsit. Ce tragedie!
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Poliția Română avertizează asupra unei noi forme de înșelătorie: „Government Impersonation Scam”
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...