Primul intervievat de BBC a fost Florin Anițoiu, fostul fotbalist de la Metalul Reșița care acum e liber de contract. El și colegii săi au refuzat să joace un meci din liga a doua din cauza restanțelor salariale. Au afişat un banner pe care scria „Fotbaliști 2015 = sclavi”. Situaţia tânărului este disperată.
„În fiecare noapte plâng, apoi, în fiecare dimineaţă mă antrenez singur. Am lângă mine nişte oameni care mă ajută. Nu pot să mai supravieţuiesc în felul ăsta. Am datorii, facturi de plătit şi, în cele din urmă, va trebui să îmi găsesc altă slujbă”, a afirmat Florin Aniţoiu.
BBC notează că în ţara noastră, atunci când un club intră în insolvenţă, nu este obligat să îşi mai plătească jucătorii, dar nici să îi elibereze de contract până când nu îşi pune finanţele în ordine. Asta a pătat imaginea fotbalului românesc.
„Imaginea fotbalului este foarte proastă în acest moment în România. Mulţi patroni (de echipe – n.r.) sunt în închisoare, părinţii nu vor să îşi lase copiii să joace fotbal. Mulţi sunt foarte talentaţi şi dispar din fotbal”, a declarat Emilian Hulubei, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Neamatori.
Liderul Asociaţiei Fotbaliştilor a avertizat că o generaţie întreagă s-a pierdut din cauza stigmatului pe care îl poartă în prezent fotbalul. El le cere politicienilor să intervină. Şi preşedintele FRF este îngrijorat.
„Sunt foarte îngrijorat pentru că noi, la Federaţie, nu putem face mai mult să ajutăm pe termen scurt. Când am devenit preşedinte nu am găsit nicio strategie pentru dezvoltarea fotbalului sau, să spunem aşa, pentru dezvoltarea instituţională a organizaţiei. În prezent avem o viziune clară, o strategie clară”, a declarat Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal.
Există, însă, şi o rază de speranţă, un fel diferit de a face lucrurile, scrie BBC. Jurnaliştii britanici îl oferă ca exemplu pe Gheorghe Hagi, care a înfiinţat echipa FC Viitorul.
Reportajul jurnaliştilor de la BBC poate fi urmărit AICI.