Nu a închis școlile preuniversitare, nici magazinele, nici fabricile. Merge pe recomandări, și nu pe restricții. Statul nordic vizează obținerea imunizării în masă, astfel încât să dispară transmiterea intracomunitară. Nu există însă pentru moment nicio dovadă care să ateste faptul că odată infectată, o persoană capătă imunitate. Astfel, Suedia își asumă o strategie care ar putea avea efect de bumerang, spun unii experţi.
Este prima săptămână de primăvară autentică şi, după lunga iarnă nordică, oamenii au ieșit în parcuri, se întâlnesc, socializează.
„Lucrez ca moașă, aici, la spitalul din Stockholm. Vin din tura de noapte, abia m-am trezit, așa că este ca o eliberare să pot veni aici, în aer liber, soarele strălucește, cerul este albastru, vântul .. îți eliberezi mintea un pic”, spune Andrea Wren.
Stockholm pare să fie un univers paralel unde viața așa cum o știam cu toții continuă neperturbată.
„Cred că s-a exagerat în multe state din toată lumea, ei fac ce vor, asta cred. Ar trebui să procedeze mai mult ca Suedia”, este de părere Johan Giesecke, consilier guvernamental.
Sfatul guvernului este acesta: păstrați distanța și, dacă sunteți bolnav, stați acasă. Prioritatea e protejarea vârstnicilor și a celor vulnerabili. Altfel, suedezii sunt liberi să facă aproape toate lucrurile normale pe care un om din afară le consideră periculoase.
Gabriel Gatehouse, reporter BBC: „Există mai multe nuanțe decât la o primă vedere. Da, multe cafenele și restaurante sunt deschise, dar au luat măsuri. Servesc doar la mese și au lăsat spații mari între mese. O persoană cu care am vorbit a spus că da, iese să bea un pahar, merge la muncă, dar nu s-ar duce să-și vadă bunica. Suedezilor li s-a spus să fie atenți în privința interacțiunii sociale și se pare că mulți dintre ei au luat sfatul foarte în serios. Acest oraș este mai liniștit decât de obicei.
Au luat și alte măsuri, precum distanța între pupitre, evitarea activităților cu prea mulți copii. Școlile din Suedia nu doar că sunt deschise, ci prezența este obligatorie pentru copiii de până în 16 ani. Pentru directorul acestei școli, un imigrant din Filipine, a fost o provocare”.
Ferdie Sevilla, director de școală: „Părinții își fac foarte multe griji, dar, când au văzut că respect recomandările de la autoritățile sanitare, atunci ei au acceptat. Cred că este înrădăcinat în cultură, e ceva ce am observat personal, ca atunci când vine vorba despre încredere și respect, acestea sunt foarte solide în Suedia”.
Încrederea se află în centrul strategiei suedeze. Măsurile de distanțare socială sunt cerute, nu impuse. Majoritatea cetățenilor, peste 75%, potrivit unui sondaj recent, au încredere în abordarea autorităților.
În comparație cu vecinii Suediei, cifrele nu arată bine. Mortalitatea din cauza COVID aici este de trei ori mai mare decât în Danemarca și de șase ori mai mare decât cea din Norvegia și Finlanda. Aceste state au impus măsuri dure de carantină.
Lena Hallengren, ministrul sănătății din Suedia: „Cred că este prea devreme pentru a spune dacă este bună sau rea carantina, pentru că multe state au discuții la nivel politic, dar și la nivelul societății, privind ridicarea restricțiilor și în ce fel, ce se va întâmpla. Nu este cazul în Suedia, guvernul nu se pregătește pentru așa ceva, nu avem restricții de ridicat pentru moment”.
Citeşte şi: Americanii cu maşini scumpe fac cozi kilometrice ca să primească mâncare de la ONG-uri