„Dacă doctorul este sănătos, este bine să lucreze la bătrâneţe”, acesta este principiul după care se ghidează cel mai bun neurochirurg al ţării, care în vară va împlini 83 de ani. Zi de zi, Leon Dănăilă intră în sala de operaţie, iar de-a lungul a peste 55 de ani de carieră a salvat mii de vieţi.
„Nu folosesc ochelari, mâinile mele nu tremură”, spune Leon Dănăilă, neurochirurg.
Membru al Academiei Române, Dănăilă recunoaşte cu amărăciune că are un venit ruşinos. Sub 3.000 de lei pe lună, zic cei de la BBC.
„Nu am o avere impresionantă, cred că sunt cel mai sărac doctor din lume”, marturiseste neurochirurgul.
Banii sunt un factor determinant atunci când tinerii doctori se hotărăsc să ia calea Occidentului. O recunoaşte chiar o doctoriţă ce munceşte în Regatul Unit.
„Sistemul britanic de sănătate este unul de nivel internaţional. Aici am şansa să învăţ ceva nou şi să nu-mi fac griji pentru chirie. Nu facem destule pentru a-i încuraja pe tinerii doctori să rămână în ţară. Nu e vorba doar despre salarii, ci şi despre investiţiile în spitale”, declară Luisa Baca, medic.
Cei de la BBC spun că Marea Britanie recrutează mulţi medici din străinătate, lăsând ţările mai sărace, precum România, fără specialişti. De aceea, Leon Dănăilă trebuie să continue să meargă zilnic la muncă, deşi a trecut de mult de vârsta pensionării.
„Nu ştiu când o să mă opresc. Cu siguranţă, anumite situaţii sau boli ar putea să mă facă să mă retrag. Chirurgia nu e o glumă, de chirurgie depind vieţile oamenilor”, a declarat Leon Dănăilă, neurochirurg.
Vezi si> Reportaj ŞOCANT al BBC: „Fotbaliştii români, sclavi ai cluburilor unde joacă”