Într-o curte de câţiva zeci de mii de metri pătraţi sunt aproape gata clădirile care vor adăposti cel mai mare laser din lume, o investiţie de peste 330 de milioane de euro din bani primiţi de la Comisia Europeană şi din bugetul autohton. Ghid ne este chiar şeful proiectului, academicianul Nicolae Zamfir.
La un calcul rapid asta înseamnă o afacere de 4-5 miliarde de euro pentru statul român, cât 10 la sută din bugetul ţării. Tratarea cancerului direct la celula afectată poate fi o altă tehnologie în care laserul de la Măgurele să deschidă un nou drum, cu recompensele fireşti pentru această mare invenţie.
Ce poate face tehnologia de la Măgurele este aproape incalculabil la momentul actual. Pentru că dimensiunea razei laser care va fi captată este atât de mare, încât şi o mini-vibraţie o poate distruge.
Este nemaivăzut ceea ce se construieşte la Măgurele şi probabil autorităţile au uitat că, pe lânga investiţia în sine, cercetătorii care vor lucra aici au nevoie de condiţii, de un campus sau, dacă nu, rămân să se mulţumească cu micuţul oraş Măgurele, care nu are nicio legătură cu tehnologia de vârf din Institut.
Politica lui „să vedem” deschide la doar câteva sute de metri de Campusul Laserului adevăratul orăşel de provincie, cu străzi înguste, o vulcanizare şi o bodegă în capul uliţei.
Şi pentru a mai trezi decidenţii politici, am lăsat pentru final secretul bine-păzit al laserului de la Măgurele. Într-o sală secretă se va lucra la o tehnologie a viitorului, pe care acum o vedem doar în filmele SF, teleportarea.
Citeşte şi Mai multe firme din Franţa vor să furnizeze sistemul laser de la Măgurele. La ce preţ