Reportaj România Tv din mijlocul iadului din spitale. Fiecare bătaie a inimii pacienților este o bătălie câștigată, însă medicii sunt deja copleșiți și se tem că numărul bolnavilor va crește iar ei nu vor mai putea să-i ajute pe toți.
O echipă România Tv a mers la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, acolo unde Lili Ruse a stat de vorbă cu medicii şi pacienţii care se luptă cu virusul care a îngenunchiat o lume întreagă.
„Din pacate, capacitatea paturilor ATI de la Bagdasar este depasita. Am extins mult capacitatea paturilor de la ATI, in condiţiile in care suntem spital de neurochirugie, dar acum din 30 de paturi pentru ATI covid sunt zero disponibile.
Ne descurcam cu greutate, sunt medicamente a caror aprovizionare o facem zilnic, sunt medicamente pe care le asteptam pentru ca sunt in faze finale achizitiile „, a spus managerul spitalului Bagdasar Arseni.
Citeşte şi Octavian Jurma: Vom căra morţii în camioane dacă nu declarăm stare de urgenţă
Printre lacrimi, medicii recunosc faptul că fac cu greu faţă situaţiei dramatice prin care trecem.
„Valul trecut nu a fost asa. În valul asta e ceva ce nu am mai intalnit. Suntem depasiti, dar trebuie sa facem fata„, spune printre lacrimi un medic de la UPU.
De asemenea, cadrele medicale de la Bagdasar Arseni spun că starea de sănătate a pacienţilor care ajung la spital se agravează foarte repede.
„Tot ce iseamna UPU este plina cu pacienti de ATI. Avem cred ca un nr de vreo 72 de pacienti in UPU. Din aceştia 72, vreo 3 sunt fara oxigen. Uneori vin cu saturatii bune si in cateva ore se agraveaza, restul sunt de ATI, intubati, vetilati mecanic si cei cu oxigen au nevoie de peste 10 l de oxigen ca au peste 70% afectare pulmonara, numai asa vin. De cel putin 2 saptămâni cei care ajung al spital, 80% au forme grave si raman in UPU. La noi intreg UPU e unit de ATI
Sunt unii care vin în stare foarte gravă si pierd lupta cu viata in prima jumatate de ora. Sunt si pacienţi care decedeaza dupa 5-6 zile, sunt zile mai grele pentru noi, pentru ca avem un număr de decese mai mare, dar sunt si zile mai bune cand trec 24 de ore fără să moară cineva, dar nu e incurajator pt ca toti sunt foarte grav iar evolutia bolii este imprevizibila. Starea de sănătate se poate schimba de la oră la oră”, a povestit un alt medic.
Sunetul aparatelor de monitorizare şi al ventilatoarelor a devenit un sunet obişnuit pentru medicii care se luptă să salveze vieţi.
„Cand ajung acasa imi lipseste ceva, face parte din viata noastra. Cand ajungem într-un loc unde nu se mai aud aceste sunete, ne dăm seama că ceva nu e în regulă”, mai spune medicul.
O pacientă nevaccinată, care a ajuns la Bagdasar Arseni în urmă cu trei zile spune că nici acum nu poate respira bine. Prin intermediul echipei România Tv, femeia a ţinut să-i transmită un mesaj soţului pentru a-l mai linişti puţin. Acesta a mărturisit că este prima dată în 50 de ani de căsnicie când este departe de bărbatul său.
„Sotule drag sunt mai bien sa stai linistit”, a spus femeia.