Bilanțul nu include numărul jurnaliștilor uciși în acest an, care va fi anunțat de organizația neguvernamentală internațională la finalul lunii decembrie.
Creșterea numărului de jurnaliști luați ostatici, printre care o femeie, este legată de o adevărată ‘explozie’ a răpirilor de reprezentanți ai presei în Yemen.
Siria este țara unde au avut loc cele mai multe cazuri de răpiri de jurnaliști (26) de către entități non-statale, 18 dintre aceste cazuri având ca autor gruparea Statul Islamic. ‘În anumite zone de conflict, s-a dezvoltat o adevărată industrie a ostaticilor’, a explicat secretarul general al RSF, Christophe Deloire, citat într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
Numărul jurnaliștilor încarcerați la nivel mondial este de 153, în scădere cu 14% față de anul trecut.
‘China, Egiptul, Iranul și Eritreea se remarcă drept cele mai mari închisori din lume pentru jurnaliști’, se mai arată în bilanțul anual al RSF.
În 2015, opt jurnaliști au fost dați dispăruți, conform RSF, care explică faptul că un jurnalist este considerat dispărut ‘atunci când nu există elemente suficiente pentru a ajunge la concluzia că el a fost victima unei omucideri sau a unei răpiri și când nu a fost difuzată nicio revendicare credibilă’.
În regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord în acest an s-au înregistrat cei mai mulți jurnaliști dați dispăruți. În opinia RSF, ‘incertitudinea care planează asupra sorții celor dispăruți constituie o armă redutabilă pentru descurajarea celor care ar dori să plece în misiune în zone de risc’.