Fotografii, imagini video, infografii şi câte şi mai câte vin să ne explice ceea ce cuvintele ne fac să înţelegem mai anevoios teoriile. La capătul unei munci titanice, documentaristul englez Scott Christianson a publicat o carte de excepţie cu aceste reprezentări care au schimbat istoria şi, odată cu ea, lumea.
Iată o selecţie de reprezentări celebre care i-au permis omului să vadă şi să înţeleagă totodată mai bine mediul în care trăieşte şi conceptele complexe ale vremurilor sale.
Piatra din Rosetta
Este un bloc de granit negru pe care au fost scrise nişte texte antice în cinstea faraonului Ptolemeu al V-lea, datată 27 martie 196 î.dHr şi a fost descoperită în 1799 de către soldaţii locotenentului francez Bouchard, scrie atlantico.com.
Descoperirea acestei pietre-document este de o importanţă capitală, deoarece trei texte identice scrise pe aceasta în demotică (scrierea egiptenilor înainte de limba coptă), a fost folosită la descifrarea hieroglifelor. Demotica a înlocuit vechea scriere „hieratică”, fiind o formă mai cursivă și mai simplificată a acesteia. Piatra este expusă la British Museum, din 1802.
Harta lumii după Ptolemeu
Viziunea asupra lumii a astronomului grec Ptolemeu a fost reprodusă pe o hartă imprimată în secolul al XV-lea.
Citeşte şi Călătorie interactivă printre stele. Cum puteţi să vă plimbaţi prin Univers
Este o viziune limitată, centrată pe bazinul mediteranean, din care lipsesc însă o parte din Africa, Estul Asiei şi America.
Bărbatul din Vitruve
Este un desen realizat de celebrul artist, filosof şi om de ştiinţă italian Leonardo Da Vinci, datând de la sfârşitul secolului al XV-lea.
Este o reprezentare ştiinţifică a corpului uman făcută prin calcule elaborate privind proporţiile anatomice ale fiinţei umane. Practic, este o hartă a trupului ce demonstrează, între altele, că lungimea membrelor este în funcţie de talia individului.
Universul heliocentric
În 1543, Nicolas Copernic ilustra, prin simple cercuri concentrice, sistemul planetar având în centrul său Soarele.
Citeşte şi Călătorie interactivă
În vremea respectivă, reprezentarea lui Copernic a fost revoluţionară.
Sistemul bazinului de apă pentru toalete
Conceptul sistemului bazinului de apă pentru vasul de toaletă îşi are originea în 1596, când englezul John Harington a pus bazele unui sistem ce s-a generalizat în lumea întreagă şi stă la baza rezervorului de apă pentru vasul de WC din zilele noastre.
Pionierul vasului de toaletă modern a fost la origine scriitor, studiase dreptul şi era pasionat de ştiinţă şi de tot felul de descoperiri. El a scris, chiar la sfârşitul schemei sale ştiinţifice, un mesaj către viitorii utilizatori ai conceptului rezervorului de toaletă realizat de el: „Locul dumneavoastră cel mai greu de suportat va devenit la fel de confortabil şi de plăcut ca şi dormitorul dumneavoastră”.
Cercul chromatic al lui Harris
Diagrama lui Moses Harris, din 1766, reprezintă modul în care pot fi amestecate culorile de bază, pornind de la cele trei culori fundamentale, care sunt albastru, roşu şi galben, pentru a obţine celelalte culori.
În centrul reprezentării sale grafice este culoarea neagră ce se obţine prin amestecul acestor trei culori
Harta cronologică a Istoriei
Joseph Priestley, pastor, om de știință și filosof, a publicat în cartea sa intitulată „O nouă Hartă a Istoriei”, în 1769, o nouă concepţie despre timp și istorie, pe care le-a prezentat-o studenţilor lui.
Acesta oferă, dintr-o singură privire, vizualizarea evoluţiei a 78 de regate simultan.
Primele emoticoane
În ediţia din 30 martie 1881 a revistei umoristice Puck au apărut primele emoticoane, acele semne grafice pe care le folosim noi astăzi când ne exprimăm stările şi emoţiile în conversaţiile online. Bucuria, tristeţea, surpriza, melancolia sau indiferenţa şi-au făcut astfel debutul în lume sub forma unor pictografii ce sugerează stările sufleteşti.
Pe drept cuvânt, se poate spune că aceste desene sunt strămoşii emoticoanelor pe care le folosim noi astăzi.
Influenţa reciprocă a mișcărilor artistice
Alfred Barr a realizat în 1936 această diagramă care ilustrează influența ce se exercită reciproc între diferitele mișcări artistice ale secolelor al XIX-lea și începutul secolului XX.
Suprarealismul, de exemplu, ar fi inspirat puternic expresionismul abstract și dadaismul.
Intel 4004-Harta microprocesorului
Ted Hoff, Stanley Mazor, Masatoshi Shima, Federico Faggin, Tai și Philip Wayne Pickette sunt la originea acestei diagrame ce descrie funcționarea microprocesorului Intel 4004, datând din 1971.
Acesta este primul microprocesor care a fost comercializat.